open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Šatorović: Povećanje plaća policiji i obrazovanju iskorak, ali nedovoljno za dostojanstven život
Autor: Faktor
15.03.2024. u 21:49
get url
text
Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, reagirao je na dio izjave federalnog zastupnika Almedina Aliefendića (SDA) koji se odnosi na povećanje plaća zaposlenim u policiji i obrazovanju u Zeničko-dobojskom kantonu, te isplati pomoći od po 2.520 KM radnicima u FBiH u skladu s odlukom Federalne vlade.
Aliefendić je komentirao to što su iz Vlade FBiH penzionerima rekli da od ispunjenja njihovih zahtjeva nema ništa, te je između ostalog rekao da je državna služba dobila povećanje osnovice za obračun plaće, ne samo na nivou Federacije već i na nivou kantona i općina.
- Policija isto tako. Imam informaciju iz mog kantona Zeničko-dobojskog da je povećanje deset posto, u obrazovanju su povećane plaće za 15 posto. Uz sve to imamo posebnu isplatu neoporezive pomoći od po 2.500 KM gdje je većina u privatnom sekoru to polovično isplatila. I nelogično je da najugroženija kategorija stanovništva penzioneri ne dobiju pomoć od Vlade - kazao je Aliefendić.
Šatorović je u svojoj reakciji naveo da je ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u policiji i obrazovanju u cijeloj FBiH, uključujući ZDK, ispod nivoa na kojem bi morao biti.
- Pomenuto povećanje jeste korak naprijed, ali definitivno ne znači da zaposleni u dva navedena sektora sada imaju primanja koja im mogu osigurati dostojanstven život niti su adekvatna naknada za odgovornost poslova kojima se bave.
Policija i obrazovanje nisu dio administracije i ne smije ih se gurati u taj koš. Gospodin Aliefendić prima plaću iz budžeta duže od 20 godina pa je moguće da je smetnuo s uma da nisu svi koji dobijaju plaću iz budžeta administracija - napisao je Šatorović.
Dodao je da je Savez samostalnih sindikata BiH uvijek s povećanjem plaće tražio povećanje penzija, te da se penzionerima mora isplatiti i dodatni novčani iznos kao pomoć, "ali to se ne može raditi nauštrb i onako preniskih radničkih plaća".
- Novčana pomoć radnicima i radnicama u FBiH u iznosu od 2.520 KM je dočekana s velikom dozom opreza od strane sindikata i radnika/ca. Iako su se poslodavci kleli da su spremni isplatiti veće iznose samo ako budu oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na taj iznos, znali smo iz iskustva da se za najveći broj njih radi samo o bacanju prašine u oči radnicima/ama. Već smo nekoliko puta do sada, a evo činimo to i ovaj put, pozvali sve poslodavce da isplate novčanu pomoć radnicima/ama u skladu sa Odlukom Vlade FBiH. Pozivamo g-dina Aliefendića da ne skuplja jeftine političke poene na račun penzionera na račun zaposlenih u policiji i obrazovanju niti da pokušava zavaditi radnike/ce sa kolegama penzionerima/kama - stava je Šatorović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.