open-navfaktor-logo
search
Svjestan situacije
Strahuje li zaista Dodik od hapšenja, šta bi moglo donijeti naredno ročište na Sudu BiH
Samim dolaskom na ročište o izjašnjenju o krivici 16. oktobra, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik priznao je, kako ga on naziva, "antisrpki i muslimanski" Sud Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo koje je protiv njega podiglo optužnicu. 
26.10.2023. u 21:02
get url
text

Pokušao je u sudnici napraviti cirkus odbijanjem da ustane pred sutkinjom Jasminom Ćosić Dedović, odbio da potvrdi lične podatke, rekao da ne razumije optužnicu. 

Ovaj se proces može razvući možda i na godinu ili duže, ovisno kojim tempom Sud BiH bude zakazivao ročišta. Ali i ovisno od toga kakvu će strategiju imati njegov advokatski tim. 

VEZANI TEKST - Dodik suđenje pretvorio u cirkusku predstavu, sutkinja ga zaustavila u tome

Nakon što su Sjedinjene Američke Države na "crnu listu" stavile i njegovog sina i kćerku Igora i Goricu Dodik, kazao je da "nije začuđen tom odlukom, znajući da američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy bjesni po Sarajevu". 

- Samo sam iznenađen da u jeku sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini, SAD ima vremena za moju porodicu - poručio je on. 

Upravo geopolitičko preslagivanje, rat koji bjesni na Bliskom istoku, svakodnevno iščekivanje u svijetu uz pitanje gdje će se otvoriti neko novo žarište, da li smo na pragu Trećeg svjetskog rata, Dodik je vidio kao moguću kartu zvanu izlaz iz situacije u kojoj se našao, pritisnut sa svih strana. 

Ono što američka administracija trenutno radi na Zapadnom Balkanu nije ni blizu rješenja problema. Nisu uspjeli pospremiti u Crnoj Gori, Srbija i Kosovo daleko su dalje od rješenja nego li je to bilo prije godinu dana, projekat "Trojke" ne daje baš željne rezultate što se dalo vidjeti i po današnjem propalom sastanku, i ostao im je sada RS.

Svjestan je Dodik svega, te zato svake sedmice njegove pristalice na međuentitetskoj liniji u različitim gradovima protestuju uz poruke "Dodik=RS". Da li će svi oni ostati uz njega, ako eventualno dođe do po njega najgoreg scenarija, a to je hapšenje, upitno je. Možda ostanu samo najodaniji, koji su osim ličnog interesa možda i pomalo emotivno, ljudski vezani uz njega. 

I Dodik i njegov advokatski tim znaju da već na narednom ročištu u Sudu BiH, gdje mu se uz Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS-a, sudi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH, može doći do preokreta. Preciznije, Tužilaštvo BiH može primjerice zatražiti određivanje mjere pritvora zbog mogućnosti bijega, s obzirom na to da se vrlo lako predsjednik RS-a može zaputiti u Srbiji ili Rusiju, gdje mu je još sigurnije. 

Mogu zatražiti također i da mu se oduzmu lična dokumenta čime bi mu bilo onemogućeno kretanje. Ili pak da dođe u situaciju da možda bude i uhapšen nakon sljedećeg ročišta. Uz to, ne treba iznenaditi ako Tužilaštvo kao mjeru zatraži i zabranu političkog djelovanja.  

Sve su opcije u igri. Dodik je stari, iskusni politički lisac koji zasigurno pravi i izlaznu strategiju za sebe. U tom kontekstu može se posmatrati i njegova posjeta Moskvi početkom narednog mjeseca, gdje bi trebao održati brojne sastanke. Neki izvori Faktora kažu da je jedan od razloga sklapanje biznisa kako bi ekonomski oporavio entitet, dok su drugi skloniji tome da ide kod Vladimira Putina i Sergeja Lavrova kako bi od njih dobio garancije da će ga štititi, ukoliko se američki pritisci na njega i porodicu nastave. Sankcije za Goricu i Igora pokazale su mu da se SAD, i pored brojnih problema u svijetu, ipak nastavlja baviti i njime. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.