open-navfaktor-logo
search
Nezvanične informacije
Šta su Milanović i Dodik dogovorili oko aerodroma u Trebinju: Grade li Rusi bazu u RS-u?
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravio je prije nekoliko dana skoro tri sata na privatnom imanju Milorada Dodika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
17.09.2022. u 20:14
get url
text

Kako nezavnično saznaje Faktor, tokom ovog privatnog druženja u Laktašima hrvatski predsjednik je navodno obećao Dodiku da će uraditi sve kako Hrvatska, odnosno bilo ko od zvaničnika ove države ne pravi probleme i ne protivi se izgradnji velikog međunarodnog aerodroma u Trebinju. Također, Milanović je Dodiku rekao da on nema ništa protiv. 

VEZANI TEKST - Dubrovački gradonačelnik: Srbija ima neke druge namjere za aerodrom Trebinje

U aprilu ove godine, hrvatska javnost bila je zabrinuta najavama o početku gradnje ovog aerodroma. Slobodna Dalmacija objavila je tekst o tome kako je moguće da je upravo izgradnja ovog aerodroma bila tema telefonskog razgovora ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika četvrtog dana ruske agresije na Ukrajinu.

U selu Mioniće (nedaleko od Trebinja) odjednom su baš tada počele izmjere za izgradnju piste samo kilometar kraće od Kenedy Space centra na kojeg je slijetao Space Shuttle. Za stanovnike Nevesinja, Bileće i Trebinja taman dovoljno. Za sigurnost Hrvatske možda i previše, piše u tekstu Slobodne Dalmacije i dodaje se:

- Nije stoga beznačajna videoporuka koji je za otvorenje Hrvatsko-američkog foruma u Zagrebu poslao američki državni sekretar Antony Blinken.

- Napad na vas, napad je na nas, rekao je Blinken i naglasio kako će "SAD Hrvatskoj uvijek čuvati leđa".

Reagirao je tada i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je uputio pismo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i zatražio da se zaustave pripreme za gradnju aerodromu u Trebinju.

Također je istaknuo da mu je nevjerovatno da izgradnju u Bosni i Hercegovini finansira vlada Srbije.

- Zašto, nije jasno. Koliko god oni to htjeli pretvoriti u politikanstvo, ovo to nije.

VEZANI TEKST - Milanović sinoć boravio na Dodikovom privatnom imanju u Laktašima, Vilić bez informacija

Na pitanje može li aerodrom u Trebinju ugroziti dubrovački, Franković je rekao:

- Ne, ona se nalazi u Schengen zoni i tu nema problema. Vlada Srbije tu očito ima druge namjere za koje ne znamo kakve su.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH odgovorio je gradonačelniku Dubrovnika. 

- Ne razumijem zašto se gradonačelnik Dubrovnika ne raduje izgradnji aerodroma u Trebinju, s obzirom na ekonomski značaj koji njegova izgradnja ima ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu - poručio je Tegeltija u odgovoru na Frankovićevo pismo.

Ukoliko se pokaže tačnom informacija da su Milanović i Dodik dogovorili sve oko gradnje aerodroma u Trebinju, za koji se spekulira da bi to bila ruska baza, onda bi to bila samo još jedna u nizu potvrda da su obojica Putinove produžene političke ruke na Balkanu. I hrvatski premijer Andrej Plenković u nekoliko je navratao optužio Milanovića da je ruski igrač. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.