VEZANI TEKST - Tegeltija na pismo gradonačelnika Dubrovnika o aerodromu u Trebinju uzvratio Trgovskom gorom

Komentirajući kakav bi to bio utjecaj aerodroma Mato Franković je rekao:

- Napravljene su 1989. godine vodozaštitne zone ovog područja i to znači direktan utjecaj na izvorište rijeke Omble i zato sam poslao dopis Vijeću ministra BiH i upozorio da su potpisnici zajediničkih ugovora Vlade Hrvatske, BiH i Srbije, da se moramo pridržavati ciljanih mjera po pitanju zaštite okoliša i tražio sam privremeno obustavljanje projekta do izrade studije utjecaja na okoliš. Šokirala me reakcija vodećih ljudi Vijeća ministara BiH gdje ističu da mi želimo zaustaviti njihov projekt, kako smo ljubomorni, a nisu ušli u meritum stvari da su njihovi prethodnici preuzeli okolišne obveze koje su dužni poštovati. 

Franković je rekao da se konsultirao s ministrom Tomislavom Ćorićem, ali s premijerom nije razgovarao.

- Župan Dobroslavić je snažno također reagirao na ovu izgradnju. U Hrvatskoj imamo unisono promišljanje. Nismo protiv gradnje, ali prije toga je potrebno dokazati da neće negativno utjecati na izvorište rijeke Omble.

Također je istaknuo da mu je nevjerojatno da izgradnju u Bosni i Hercegovini finansira vlada Srbije.

- Zašto, nije jasno. Koliko god oni to htjeli pretvoriti u politikanstvo, ovo to nije.

Na pitanje može li aerodrom u Trebinju ugroziti dubrovački, Franković je rekao:

- Ne, ona se nalazi u Schengen zoni i tu nema problema. Vlada Srbije tu očito ima druge namjere za koje ne znamo kakve su.

VEZANI TEKST - Turković: Laž je da opstruiram projekte, Aerodrom Trebinje, ako je u skladu sa zakonom, nikad neće biti sporan

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija dobio je pismo gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića u kojem on traži obustavu aktivnosti na projektu izgradnje aerodroma u Trebinju. 

- Radujem se uspjehu i napretku svake zemlje koja radi za dobrobit svojih građana. Posebno se radujem uspjesima naših susjeda, jer njihov napredak znači napredak i za nas u Bosni i Hercegovini. Ne razumijem zašto se gradonačelnik Dubrovnika ne raduje izgradnji aerodroma u Trebinju, s obzirom na ekonomski značaj koji njegova izgradnja ima ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu - poručio je Tegeltija u odgovoru na Frankovićevo pismo. 

Reakcija gradonačelnika Dubrovnika je uslijedila nakon što je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici 30. marta utvrdilo prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta izgradnje aerodroma Trebinje između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković negirala je tvrdnje iznesene u pojedinim medijima kako ona opstruira bilo kakav projekat. Nju je, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić prozvao zbog, kako je naveo, "povlačenja pozitivnog mišljenja ministrice vanjskih poslova na memorandum o izgradnji aerodroma Trebinje".

Ćurić je gradonačelniku Dubrovnika također poručio da "nema potrebe da se politika upliće u izgradnju aerodroma u Trebinju". 

- A gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ne treba ni da smeta, ako ne može da pomogne - poručio je Ćurić.