open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo penzionera
Šta je sa povećanjem aprilskih penzija; Kožul: Idemo na sastanak kod Delića, za svakog ima novca...
Ne može se dobiti veće povećanje, uredu, ali može se pomoći našoj populaciji na drugi način, govori Ivan Kožul.
Autor: E.D.-Š.
16.04.2024. u 07:49
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine iako je 15. april prošao, još nije donijela odluku o redovnom usklađivanju penzija, tačnije procenat u kojem će biti povećane aprilske penzije. Prema saznanjima Faktora, a o čemu smo ranije pisali, aprilske penzije bi trebale biti povećane za mizernih 1,55 posto. 
Prema Zakonu o penzijskom i invalidsko osiguranju penzije se u Federaciji usklađuju svakog 15. aprila prema visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procenta porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistku.
- Vlada FBiH je nama u aprilu trebala povećati penzije za 6,55 posto, međutim oni su u januaru nama povećali akontativno pet posto i sada je ostalo da nam povećaju za tih 1,55 posto ili koliko već. Nismo zadovoljni jer to ne pokriva naše troškove života. Tražimo dodatno povećanje na bilo koji način. Trenutno po Zakonu o PIO-u nije moguće još povećati, ali se može na drugi način - govori nam Ivan Kožul, predsjednik Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH.
Naglašava kako idu na sastanak kod resornog ministra.
- U srijedu, 17. aprila, idemo kod federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića da predstavimo naše zahtjeve i premijeru FBiH Nerminu Nikšiću. Tražit ćemo jednokratnu pomoć za svakog penzionera. Ne može se dobiti veće povećanje, uredu, ali može se pomoći našoj populaciji na drugi način. Znate, za svakoga ovdje ima novca, samo nema za penzionere - kazao je Kožul.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.