open-navfaktor-logo
search
Interes Vlade FBiH
Šta je sa obnovom objekta Staklene banke u Mostaru koja je na popisu za rušenje?
Vlada Federacije BiH je zainteresirana za rekonstrukciju objekta Staklene banke radi smještaja ministarstava koja se nalaze u Mostaru, a za čiji zakup uredskog prostora se godišnje izdvaja više od 670.000 KM.
Autor: E.D.-Š.
24.03.2024. u 08:08
get url
text
Objekat Staklene banke u Mostaru
Objekat Staklene banke u Mostaru
Devastirana građevina Staklena banka u Mostaru još prije nekoliko godina postala je predmet interesovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u smislu obnove, a radi smještaja federalnih ministarstava koja se nalaze u Mostaru. Tim povodom federalni zastupnik Sanel Kajan (DF) postavio je zastupničko pitanje "šta je planirano sa zgradom nekadašnje Staklene banke i zašto se njena obnova ne realizira".
Odgovoreno mu je iz Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.
- Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara je na osnovu idejnog projekta donio rješenje 18.10.2022. godine kojim se Vladi FBiH daje urbanistička saglasnost za sanaciju i rekonstrukciju poslovnog objekta. S obzirom na to da u Budžetu FBiH za 2023. godinu nisu bila osigurana sredstva za ovu namjenu, važnost urbanističke saglasnosti je produžena rješenjem od 28.11.2023. godine za godinu dana sa utvrđenom klauzulom pravosnažnosti dana 05.01.2024. godine - navode iz Službe.
Dodaju kako je u ovoj godini planiran novac za Staklenu banku. 
- U Budžetu FBiH za 2024. godinu za rekonstruciju / sanaciju / adaptaciju zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i objekta poslovne zgrade Staklena banka u Mostaru odobreno je 7.144.400 KM, čime su se stekli uvjeti za nastavak aktivnosti na realizaciji projekta.
Služba se obratila gradonačelniku Grada Mostara i Gradskoj upravi aktom 16.01.2024. godine sa naznakom "hitno" u vezi sa javnim pozivom uklanjanja ruševnih i / ili devastiranih građevina na području Grada Mostara od 10.01.2024. godine s obzirom na to da se na popisu nalazi zgrada Staklena banka naznačena kao "stambena" te imajući u vidu da su u 2024. godini planirane aktivnosti na obnovi zgrade, za koje su izdate i potrebne saglasnosti, zatraženo je da se sa popisa ruševnih u devastiranih objekata u Mostaru briše tačka 55. zgrada Staklene banke i isto zvanično objavi - naveli su iz Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.
Dodaju kako su u toku aktivnosti za provođenje postupka javne nabavke usluga i izrade glavnog projekta sanacije i rekonstrukcije poslovnog objekta i usluga revizije glavnog projekta sanacije i rekonstrukcije poslovnog objekta za potrebe Vlade FBiH u Mostaru.
Kada je riječ o zakupu poslovnog prostora za smještaj federalnih ministarstava koja imaju sjedište u Mostaru, primjera radi, u 2022. godini je izdvojeno 675.082,50 KM, koliko je utrošeno i 2021. godine.
Riječ je o zakupu uredskog prostora za smještaj četiri ministarstva – Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, dok je Federalno ministarstvo trgovine smješteno u zgradi Vlade FBiH u Mostaru koja je u vlasništvu Vlade FBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.