open-navfaktor-logo
search
Upozorio ih i MMF
Vlada FBiH poslije Novalića opet otišla u minus: Apetiti vlasti koja je tu već godinu su preveliki
Do deficita je došlo jer su apetiti vlasti koja je tu već godinu dana bili preveliki, objašnjava Čavalić
Autor: A.G.-Z.
21.03.2024. u 13:24
get url
text
Oba bh. entiteta prvi put u posljednjih nekoliko godina imaju budžetski deficit i troše previše novca, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je jučer predstavio neke od osnovnih podataka o bh. ekonomiji.
Predsjedavajući Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić kazao je da se Federalna vlada više fokusira na rashodovnu stranu budžeta nego na prihodovnu.
- Nemamo strukturnih reformi o kojima je govorio MMF, ne idemo u tom pravcu niti se šta na tome radi. Posebno bih tu istakao fiskalne reforme - kazao je Čavalić.
Istakao je kako je do deficita došlo jer su "apetiti vlasti koja je tu već godinu dana bili preveliki".
- Radilo se na jačanju kapaciteta pojedinih ministarstva, a to neće doprinijeti očekivanom rastu javnih prihoda – ocijenio je Čavalić.
Dodao je i kako u budžetu nema mjesta za kapitalne projekte, te da on nije razvojni niti to može biti.
Budući da se krenulo u kampanju uvjeravanja javnosti da fiskalne reforme nisu moguće, Čavalić je danas u Parlament FBiH uputio inicijative da se uredba Vlade FBiH o isplati pomoći od poslodavca produži u kontinuitetu do usvajanje fiskalnih zakona, da se do sljedeće sedmice Parlamenta Vlada FBiH izjasni o spremnosti da se ide u fiskalne reforme te da se u roku od tri mjeseca pripreme nacrti / prijedlozi izmjena dva zakona, o doprinosima i porezu na dohodak.
Zastupnik Haris Šabanović komentirao je ocjene MMF-a te je uputio i pitanje federalnom premijeru Nerminu Nikšiću gdje su fiskalni zakoni koji će pomoći građanima.
- Te vaše zakone za građane ne vidim, ali se sjećam da je posljednji put za građane električna energija poskupila upravo u vašem prošlom mandatu koji uglavnom ne pamtimo ni po čemu dobrom.
Vidio sam da vas i MMF opominje, isti onaj koji vas je haman i doveo na vlast. Kaže da ste odveć rastrošni i da ste u rekordnom roku spiskali budžetski suficit i doveli budžet u deficit nakon više godina stabilnog i odgovornog budžetskog poslovanja.
Ono što ne vidim jesu zakoni koje spominjete - poručio je Šabanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.