open-navfaktor-logo
search
Zaprijetili tužbom i štrajkom
Je li Vlada FBiH odlučila pregovarati sa ljekarima; Berberović: Kažu da je protokol usvojen, ali ga još nismo vidjeli
U Savezu strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH ne znaju ni kada će im biti poslan protokol o pregovaranju, ali ni kada bi pregovori sa Federalnom vladom uopće mogli početi.
Autor: A. S.
20.03.2024. u 20:01
get url
text
Ljekari traže ujednačavanje primanja doktorima na području cijele FBiH
Ljekari traže ujednačavanje primanja doktorima na području cijele FBiH
FOTO: Arhiva
Nakon što su ljekari u Federaciji BiH osmog marta zaprijetili tužbama i generalnim štrajkom, prošle sedmice na sjednici Federalne vlade ipak se našlo i pitanje pregovora sa Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.
Kazala nam je to dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza sindikata, navodeći "kako je Vlada FBiH ipak odlučila da se ide u pregovore za novi kolektivni ugovor".
- Istina, nismo dobili pismenu potvrdu, valjda ćemo je dobiti dok se završi procedura dokumentacije, ali nam je javljeno usmeno iz Federalnog ministarstva zdravstva. Čekamo dalje korake, logičan slijed bi bio da se protokol o pregovaranju usaglasi od ministarstva i sindikata, da ga potpišemo i nakon toga krenemo u pregovore. Vidjet ćemo narednih dana šta će biti, ali ono što moram istaći jeste da mi još ne znamo ni u kom obliku je protokol usvojen - pojašnjava Berberović.
U Savezu strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH ne znaju ni kada će im biti poslan protokol o pregovaranju, ali ni kada bi pregovori sa Federalnom vladom uopće mogli početi.
Berberović dodaje da nekog u zakonu definiranog roka nema. Ono što je, kako kaže, zakon definirao jest trajanje pregovora.
- Potpisom protokola pregovori počinju i traju u narednih 45 dana. Nakon isteka navedenog roka, on se može produžiti još 15 dana, ukoliko se obje strane slože. Iskreno se nadam da neće puno vremena proći dok ne dobijemo prijedlog te da ćemo do kraja marta potpisati protokol i krenuti u pregovore, a da ćemo do ljeta imati potpisan novi koletivni ugovor. Mislim da je to dovoljno vremena da se završi ova priča sa zdravstvom i da imamo zadovoljne zdravstvene radnike koji će se onda posvetiti ostalim problemima u ovom sektoru - navela je Berberović.
Ono što je sigurno jeste da ljekari i stomatolozi u FBiH ne odustaju od zahtjeva. Traže novi kolektivni ugovor, odnosno ujednačavanje primanja doktorima na području cijele FBiH.
Berberović je do sada u više navrata isticala "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM".
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.