open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Šta je sa gradnjom spomenika ubijenoj prijedorskoj djeci, kakva se dokumentacija ponovo traži od roditelja?
Od 2013. godine traju opstrukcije prijedorskih vlasti prema gradnji spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora. Roditelji ubijenih 102 djece bore se devetu godinu da se djeci izgradi spomenik. 
24.11.2022. u 12:07
get url
text

Njihova dokumentacija i dalje stoji u Gradskoj upravi Prijedora i ova tačka se nikada nije našla na dnevnom redu Skupštine Grada Prijedora.

VEZANI TEKST - Spomenik ubijenoj djeci Prijedora: Duratović čeka dokumentaciju, roditelji poručuju da su sve dostavili

- Gradska uprava Prijedora čeka da se dopuni zahtjev roditelja za izmjenu regulacionog plana za predloženu lokaciju. Dakle, oni su predali dokumentaciju ali je nepotpuna, Odjeljenje je tražilo dopunu i sada čekaju - govori nam Mirsad Duratović, bivši predsjednik prijedorske skupštine.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece nam kaže da on nije dobio nikakav dopis za dopunjavanje dokumentacije.

- Bivši gradonačelnik Dalibor Pavlović je podnio zahtjev prostornom uređenju za izmjenu regulacionog plana a sve ostalo što su tražili sam dostavio, posjedovni list, list vlasnika te parcele i skicu, kao i skice spomenika, gabaritne vrijednosti...Ali izgleda opet nije to, to...

Ako treba dostaviti neku dokumentaciju, to je dužna služba gradonačelnika koja je podnijela zahtjev. Nisam dobio nikakav zvaničan dopis šta treba još dostaviti od dokumentacije, šta to traže. Ali rekao sam javno da oni traže od nas da napravimo spomenik i da onda tražimo da donese skupština odluku.

Na to sam više puta kazao da prvo Skupština mora donijeti tri odluke da bi se išlo u gradnju. Treba odobriti gradnju spomenika, usaglašenu lokaciju i da imenuje radno tijelo koje će rukovoditi igradnjom spomenika - ispričao nam je Bačić kojem su četnici 1992. godine pobili cijelu porodicu u mjestu Zecovi.

VEZANI TEKST - Bačić: Bio sam potpisnik gradnje spomenika na Kazanima, a naša ubijena djeca u Prijedoru još nemaju spomenik

Ubili su mu šestogodišnju kćerku Nerminu, 12-godišnjeg sina Nermina, suprugu, majku, brata..., ukupno 29 članova familije. Još traga za njihovim posmrtnim ostacima.

U Prijedoru je tokom agresije na našu zemlju ubijeno 3.176 Bošnjaka i Hrvata među kojima 256 žena i 102 djece, a iz ovog grada i okoline protjerano je 50 hiljada ljudi. Još se traga za 700 nestalih.

Najstarije dijete u momentu kada je ubijeno je imalo 17 godina, a najmlađe je bila tromjesečna beba. Ubili su ih pripadnici Vojske Republike Srpske.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.