open-navfaktor-logo
search
Bore se godinama
Bačić: Bio sam potpisnik gradnje spomenika na Kazanima, a naša ubijena djeca u Prijedoru još nemaju spomenik
Roditelji ubijene djece Prijedora već osam godina se bore da se u Prijedoru izgradi spomen-obilježje, kao podsjetnik na ubijeno 102 prijedorske djece u toku agresije na našu zemlju.
16.11.2021. u 15:25
get url
text
Fikret Bačić

Za razliku od Prijedora, u Sarajevu je jučer otkrivena spomen-ploča ubijenim građanima Sarajeva srpske nacionalnosti iz perioda 1992-1993. godina na Kazanima, na planini Trebević.

"Sretan sam što je izgrađen spomenik na Kazanima"

Fikret Bačić iz Prijedora kojem su četnici ubili šestogodišnju kćerku Nerminu, 12-godišnjeg sina Nermina, suprugu, majku, brata..., ukupno 29 članova familije, bio je jedan od inicijatora i potpisnika za gradnju spomen-obilježja na Kazanima, a sam se godinama bori da pronađe posmrtne ostatke svojih najmilijih i da se ubijenoj djeci Prijedora izgradi spomenik.

- Da, stavio sam svoj potpis za gradnju spomenika na Kazanima i ponosan sam na to. Sretan sam što je spomenik izgrađen. I u dopisu smo napisali da se obilježi na Kazanima, ali i da se ploča postavi i u Sarajevu jer je gore nepristupačan teren, kako bi oni koji posjećuju Sarajevo vidjeli da je multikulturalan i da ima sluha za ono što treba. Tamo gdje ima dobre volje, gdje ljudi hoće, sve se riješi za par mjeseci, a mi u Prijedoru za osam godina nismo uspjeli da izgradimo spomen-obilježje ubijenoj djeci. Prošli smo sve institucije, imamo više od 230 prepiski, dopisa, zahtjeva Grada Prijedora, iz prijedorske skupštine nema niti jedan uzvratni akt - priča nam razočarano Bačić.

Smiraj nije našlo 7.548 nestalih u BiH 

On još nije pronašao posmrtne ostatke svojih najmilijih koji su u junu 1992. godine pobijeni u mjestu Zecovi.

- Nisam ih pronašao, ali svoj smiraj nije našlo 7.548 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini. Za dovođenje ovog procesa do kraja nije zainteresiran Institut za nestale u BiH, Tužilaštvo BiH, Sud, SIPA. Krivični zakon Bosne i Hercegovine kaže da je skrivanje informacija i podataka krivično djela za koje se dobija tri do pet godina zatvora. Niko u BiH nije osuđen, saslušan, ni protiv koga nije pokrenuta prijava. Organi koji treba dovedu taj proces do kraja ne rade svoj posao - naglašava Bačić.

Predsjednika Skupštine Grada Prijedora Mirsada Duratovića smo upitali zašto se još ne gradi spomenik ubijenoj djeci Prijedora.

- Ne možemo ništa učiniti dok ne prođu izbori za gradonačelnika, nemamo sagovornika, ali mogu reći da je u ovoj godini urađeno više nego u proteklih sedam godina. Što se tiče spomenika, posljednji sastanak koji je bio unatrag dva mjeseca na inicijativu tadašnjeg načelnika i mene, sazvali smo sastanak predstavnika roditelja. Bili su pozvani predstavnici svih političkih partija koje imaju svoje kancelarije ovdje u Prijedoru, bez obzira na to da li su u Skupštini ili ne. Nisu došli samo iz DNS-a. Na tom sastanku je doneseno nekoliko dobrih zaključaka, razgovarano je i o lokaciji koja je u opticaju. Niko od prisutnih nije imao ništa protiv same lokacije. Neki detalji su dogovoreni, izmjena regulacionog plana, dodatni razgovori sa roditeljima - kazao nam je Duratović.

Zatražili smo i komenatar Bačića.

Sada je do Skupštine Grada Prijedora 

- Predsjedavajući Skupštine ima obavezu da na dnevni red Skupštine stavi tačku o spomeniku, da Skupština Grada Prijedora donese odluku da se odobrava izgradnja spomenika ubijenoj djeci Grada Prijedora. Drugo, da Skupština odobrava gradnju na odabranoj lokaciji park Aleja ljubavi i onda da se formira radno tijelo i raspiše tender za izradu rješenja. Pošto je Skupština najviši organ, oni bi trebali raspisati i tender o idejnom rješenju i da se pristupi daljnjoj prceduru. Pa ne može unedogled, sada će osma godina da se borimo za izgradnju spomenika - rekao nam je Bačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.