open-navfaktor-logo
search
Skupština treba odlučiti
Spomenik ubijenoj djeci Prijedora: Duratović čeka dokumentaciju, roditelji poručuju da su sve dostavili
Roditelji ubijene djece Prijedora već devetu godinu se bore da se u Prijedoru izgradi spomen-obilježje, kao podsjetnik na ubijeno 102 prijedorske djece u toku agresije na našu zemlju.
15.02.2022. u 08:24
get url
text
Prijedor, ubijena djeca

Predsjednik Skupštine Grada Prijedora Mirsad Duratović za Faktor kaže kako se čeka da u Skupštinu bude upućena potpuna dokumentacija inicijative za izmjenu regulacionog plana na kojem bi se gradio spomenik ubijenoj djeci Prijedora.

Potrebno je da glasa 16 odbornika 

- Bila je predana inicijativa za izmjenu regulacionog plana u kojoj nije bila potpuna sva dokumentacija neophodna da bi se to pustilo u proceduru. Potom je upućena obavijest Odboru roditelja ubijene djece da se dopuni dokumentacija kako bi se to moglo uputiti u Skupštinu. Potpuna dokumentacija još nije stigla u Skupštinu. Vjerovatno je roditeljima ubijene djece potrebno malo vremena da se to pripremi - govori nam Duratović i dodaje:

- Dakle, Skupština bi trebalo da donese odluku da se dio tog gradskog zemljišta ustupi, odnosno, da se izda dozvola da se na tom lokalitetu može graditi spomenik. A onda kroz neku dalju zakonsku proceduru dobijaju se lokacijske, građevinske dozvole... Kada dobijemo potpunu dokumentaciju, Skupština treba da se izjasni o tome, i u Skupštini treba minimum 16 odbornika da glasa za to da bi prošlo. Bošnjaci trenutno imaju četiri odbornika od 31.

Kaže kako više ne bi trebalo da se vode razgovori o izgradnji spomenika.

- Podsjećam, inicijativa roditelja je imala sastanke sa predstavnicima svih stranaka koje su zastupljene u Skupštini. Predstavnici nisu rekli da su protiv izgradnje tog spomenika. Ima tu da se dogovore detalji oko izgleda spomenika i onoga šta će pisati na njemu, ali u suštini bitno je da se donese odluka da se to gradi i da se mogu dogovarati neki drugi detalji - kaže Duratović.

Razgovarali smo i sa Fikretom Bačićem, predstavnikom Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora.

"Prije četiri mjeseca smo predali dokumentaciju" 

VEZANI TEKST - Bačić: Bio sam potpisnik gradnje spomenika na Kazanima, a naša ubijena djeca u Prijedoru još nemaju spomenik

- Predsjednik Skupštine sigurno nije upoznat, mi smo dopunu dokumentacije dostavili prije nekoliko mjeseci. A ja ću pozvati nadležne iz Službe za regulacione planove da vidim dokle su stigli jer ni ja nisam obaviješten. Uglavnom, dopuna je dostavljena davno, ima nekih četiri mjeseca. Kada dođe na Skupštinu, trebalo bi da prođe jer dogovoreno je sve, ne bi trebalo da bude problema - rekao nam je Bačić.

Bačiću su četnici 1992. godine u mjestu Zecovi ubili šestogodišnju kćerku Nerminu, 12-godišnjeg sina Nermina, suprugu, majku, brata..., ukupno 29 članova familije. Još traga za njihovim posmrtnim ostacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.