open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Dubrovniku
Šta je Pompeo rekao Plenkoviću o Bosni i Hercegovini
Američki državni sekretar Mike Pompeo u petak je rekao da će se Sjedinjene Države nastaviti ozbiljno angažirati oko Bosne i Hercegovine, nakon što ga je hrvatski državni vrh u Dubrovniku upoznao s pogledom službenog Zagreba na političku situaciju u toj državi.
02.10.2020. u 17:03
get url
text

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman s Pompeom su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči lokalnih izbora, javila je Hina.

Naglasili su potrebu "adekvatne i legitimne zastupljenosti hrvatskog naroda" u političkim institucijama BiH, odnosno poštivanja Dejtonsko-pariškog sporazuma potpisanog prije 25 godina.

Plenković je to rekao u sedmici kad su Zagreb posjetili čelnici najveće bošnjačke i hrvatske stranke u BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te oko dvije sedmice nakon što je hrvatsku prijestolnicu posjetio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Nastavit ćemo se ozbiljno angažirati oko BiH - poručio je američki šef diplomatije, priznavši kako se na složenost te države ne može u potpunosti osvrnuti u "par minuta" konferencije za medije.

- Osigurat ćemo da se tamo postigne dobar ishod za Europu, za Hrvate i ljude regije - kazao je Pompeo i dodao da je SAD "nevjerojatno diplomatski angažiran" na jugoistoku Europe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.