open-navfaktor-logo
search
Čeka se 30 godina
Šta donosi novi zakon o civilnim žrtvama rata, po čemu je jedinstven u svijetu
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici usvojio je Prijedlog zakona o civilnim žrtvama rata.
27.07.2023. u 07:45
get url
text

Na potezu je Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kako bi nakon 30 godina civilne žrtve rata dobile svoj zakon.

Ovaj zakon jedinstven je u svijetu jer prvi put uvodi u pravo djecu rođenu iz čina ratnog seksualnog nasilja.

Civilne žrtve rata dio svojih prava do sada su crpile iz općeg zakona iz 1999. godine. Ovaj, prvi Zakon o civilnim žrtvama rata, donosi određena poboljšanja u odnosu na opći zakon iz 1999. godine.

Naime, posebne kategorije civilnih žrtava rata po ovom zakonu ostvaruju pravo na naknadu u rangu osoba sa invaliditetom prve kategorije.

Ukida se cenzus za porodice koje ostvaruju pravo na porodičnu invalidninu. Uvodi se reparacija kao pravni osnov za dio naknade osobama s invaliditetom koje su stradale zbog ratnih dejstava kao civili.

Ukida se rok posebnim kategorijama, odnosno žrtvama silovanja za prijavljivanje silovanja. Dakle, sve žene koje su silovane i muškarci u proteklom ratu, mogu da se prijave do kraja života i ostvare pravo u zakonu.

Zakonom o civilnim žrtvama rata ukida se uvjet obaveznog vještačenja u Institutu za medicinsko vještačenje (što je dosta traumatično za žrtve – ponovo proživljavati sve pred strancima po nekoliko puta) i nastavlja s radom posebna komisija koja se bavi identifikacijom žrtava silovanja (kojima žrtve same dolaze na intervjue i same se prijavljuju za identifikaciju).

Tu je i smanjenje dobne granice za udovice i udovce kod nasljeđivanja penzije sa 65 na 55 (za žene) i 60 godina (za muškarce) i niz drugih novina.

Prvi put je utvrđena mogućnost povoljnijeg prava.

- Glavni benefiti sa aspekta korisnika ovog zakona su ti da je brisana odredba koja je predviđala da korisnik napuštanjem BiH u trajanju dužem od tri mjeseca gubi već ostvareno pravo. Brisana je odredba također koja je predviđala postojanja prihodovnog cenzusa za korisnike porodične invalidnine. Da budem plastičan, djeca koja su ubijena u ratu nisu tretirana isto, s obzirom na imovinski cenzus. To smo ovim zakonom ispravili - obrazložio je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Primjena zakona bi trebalo da počne 1. januara 2024. godine, a finansiranje na način da 70 posto novca daje Federacija, a ostatak kantoni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.