open-navfaktor-logo
search
NSRS
Sporni troškovi u skupštinskom restoranu: Stevandić poziva na uštede, a njemu neograničen budžet
Administrativna komisija NSRS-a trebalo bi sutra da usvoji pravilnik o korištenju sredstava za reprezentaciju u skupštini RS-a.
03.10.2023. u 11:06
get url
text

VEZANI TEKST - U novom pravilniku predloženo da Stevandić neograničeno troši u restoranu NSRS-a

Iz NSRS-a danas je saopćeno da se njime "ograničavaju sredstava za reprezentaciju, definiraju procedure i ograničavaju maksimalni novčani iznosi odobreni za kupovinu i primanje poklona".

Administrativna komisija se sastala i prošle sedmice, ali tada nisu uspjeli postići saglasnost oko novog pravilnika jer je sporan bio budžet predsjedniku NSRS-a Nenadu Stevandiću za potrošnju u skupštinskom restoranu, a koji nije ograničen.

Zastupnik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić se oštro usprotivio ovakvom prijedlogu.

- Nevjerovatno je da mi uopšte raspravljamo da nekome dozvolimo da neograničeno koristi sredstva. Nadam se da će iz vladajuće koalicije to odbiti – kazao je Vučinić nakon prethodne sjednice Administrativne komisije.

Pod internom reprezentacijom se podrazumijevaju sredstva za ugostiteljske usluge prilikom održavanja sjednica i radnih sastanaka u službenim prostorijama Narodne skupštine i u restoranu Ugostiteljskog servisa Vlade RS-a u zgradi NSRS-a.

- Stavka koja se odnosi na internu reprezentaciju nije reprezentacija u klasičnom smislu, već podrazumijeva troškove redovnih aktivnosti rukovodstva, zaposlenih, stručnih odbora i komisija, kao i troškove prijema domaćih i stranih delegacija, studijske posjete...prilikom kojih se u poslužuje osvježenje i slično – saopćeno je danas iz NSRS-a.

Definirano je da pravo, po osnovu interne reprezentacije, u restoranu Narodne skupštine imaju Kabinet predsjednika NSRS-a "u visini stvarnih troškova", generalni sekretar do 1.200 KM, potpredsjednici do 900 KM, zamjenik generalnog sekretara do 600 KM i pomoćnici generalnog sekretara do 150 KM.

Također ovim pravilnikom definira se i pravo na eksternu reprezentaciju i to predsjedniku skupštine do 500 KM mjesečno, potpredsjednicima, generalnom sekretaru i šefu kabineta do 200 KM, a zamjeniku generalnog sekretara do 150 KM mjesečno.

- Iako je imao pravo na 500 KM mjesečno za eksternu reprezentaciju, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić do sada ovo pravo nije koristio – istaknuto je.

Podvučeno je i da su svi korisnici prava na reprezentaciju dužni da vode računa o "domaćinskom i racionalnom korištenju sredstava", a da je cilj pravilnika povećanje ekonomičnosti.

U slučaju kada se utvrdi da je došlo do prekoračenja za troškove interne reprezentacije, taj iznos će se umanjiti od plaće ili paušala.

Novim pravilnikom definisano je i primanje i davanje poklona, te se navodi da pojedinačna vrijednost poklona koji uručuje predstavnik NSRS-a ne smije prelaziti iznos od 500 KM, a poklone koje dobiju i čija je vrijednost veća od 300 KM ne smiju zadržati za sebe, nego ih prijavljuju Komisiji za sprečavanje sukoba interesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.