open-navfaktor-logo
search
Čeka se stav vlasti
Sastanak sa inspektorom bez rezultata, blokada Uborka se nastavlja  
Sastanak predstavnika Građanske inicijative "Jer nas se tiče“ s glavnim federalnim urbanističko-ekološkim inspektorom Ejubom Salkićem i postupajućom inspektoricom Almom Kereš u prostorijama JP Deponija, kojem je prisustvovao i direktor ovog preduzeća Abdurahman Bećirović, ni nakon tri sata razgovora nije pomjerio stvar s mrtve tačke.
26.02.2020. u 16:57
get url
text

Blokada deponije se nastavlja, poručili su nakon sastanka predstavnici Inicijative, sve dok nadležni ne odgovore na njihove zahtjeve.

- Treba vršiti pritisak na gradonačelnika Mostara i premijera HNK, jer su oni najodgovorniji i jedini mogu riješiti problem. Naravno, ako oni to ne budu uradili, deponija će se sama zatvoriti za tri-četiri mjeseca, jer na njoj više nema prostora za odlaganje, to je zaključak - izjavio je Nijaz Hodžić u ime Inicijative.

Istaknuo je i kako im je predloženo da prekinu blokadu, no o tome, tvrdi nema ni riječi, dok je ovakvo stanje. Apeluje još jednom na gradske i kantonalne vlasti da što prije odrede novu lokaciju. Omer Hujdur, predsjednik Inicijative tvrdi kako će biti izrađena studija utjecaja na okoliš te da će nakon toga biti održana javna rasprava.

- Mora se održati javna rasprava, to je bitno, jer ako mi kažemo nema onda nema. To je najbolja informacija danas - kazao je Hujdur.

Inspektor Salkić je podsjetio da je JP Deponija istekla okolišna dozvola, ali da je na snazi zaključak Vlade FBiH prema kojem se prijem otpada na deponiju Uborak mora omogućiti.

- Ova deponija, maksimalno, uz korekcije određenih ploha, ima mogućnost raditi još godinu. Naravno, postoji mogućnost proširenja, ali to će pokazati studija utjecaja na okoliš, struka će, dakle, dati svoje mišljenje, a mještani svoj glas na javnoj raspravi. Mi smo dužni i kod zatvaranja deponije pratiti stanje, a ova deponija je jedna od tri najuređenije u Federaciji BiH - izjavio je Salkić.

Građani već peti dan sprječavaju ulaz kamiona sa otpadom na deponovanje, a za to vrijeme ulice grada se guše u smeću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.