open-navfaktor-logo
search
Sjećanja na žrtve
Sarajevo: Obilježena 28. godišnjica ubistva sedam građana u masakru u OŠ "Skender Kulenović"
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježena je 28. godišniica ubistva građana Sarajeva u Osnovnoj školi "Skender Kulenović" na Dobrinji. Na današnji dan na tom mjestu 1995. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske u Nedžarićima, ubijeno je sedam osoba, dok ih je 12 teže i lakše ranjeno.
18.06.2023. u 12:19
get url
text

Tog tragičnog dana ubijeni su: Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar. Na spomen obilježju su napisana i imena Denisa Bosankića i Mirsada Hodžića, učenika ove škole koji su poginuli tokom rata na Dobrinji, saopćeno je iz Vlade KS.

Počast građanima ubijenim u redu za vodu u ime Kantona Sarajevo odale su pomoćnica za visoko obrazovanje u Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Azra Ivazović, te zastupnica u Skupštini KS Marijela Hašimbegović.

- Danas i nakon 28 godina se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan zločin ne bi ponovio. Zločinci bi i željeli šutnju. Pomolićemo se i šutati samo minut, ali govoriti i ne prestati podsjećati na planski i sistematizovan zločin kakav se desio u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini - rekla je Ivazović.

Na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, delegacije Grada Sarajeva i Općine Novi Grad, te predstavnici Savjeta Mjesne zajednice "Dobrinja - D".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.