open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Salkić: Srbi u RS-u imaju najveću obavezu i potrebu da se suprotstave Dodikovoj separatističkoj politici
Umjesto prijetnji secesijom i podjelom BiH, što neminovno vodi ugrožavanju mira, Dodik i njegovi sljedbenici trebaju saopćiti svom narodu istinu i povesti ga putem katarze, a ne voditi svoj narod u prošlost i sukobljavanje sa državom, kazao je Salkić.
Autor: Faktor
15.04.2024. u 21:50
get url
text
Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, reagirao je na izjavu Milorada Dodika, predsjednika RS-a, da će "kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici, RS pokrenuti postupak samostalnosti".
- Vrlo dobro Milorad Dodik zna, a nekad je to i govorio, da su u Srebrenici nad stanovnicima sigurne zone UN vojska i dijelovi policije bosanskih Srba počinili genocid i zbog toga on i drugi sljedbenici ratne politike Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića u kontinuitetu negiraju sudski dokazan i presuđeni genocid nad Bošnjacima.
Upravo on i oni koji negiraju genocid i veličaju presuđene za počinjeni genocid tovare teret kolektivne odgovornosti srpskom narodu za počinjeni genocid ne želeći ga povesti putem katarze i distanciranja od počinilaca genocida - istakao je Salkić.
Dodao je da je "vaš kontinuitet negiranja genocida, suprotstavljanje sudskim presudama i veličanje ratnih zločinaca, rezultiralo usvajanjem mnogobrojnih rezolucija o genocidu u Srebrenici kao i ove u Generalnoj skupštini UN-a, kao odgovor civiliziranog svijeta na ideologiju negiranja genocida".
- Umjesto prijetnji secesijom i podjelom Bosne i Hercegovine, što neminovno vodi ugrožavanju mira, Dodik i njegovi sljedbenici trebaju saopćiti svom narodu istinu i povesti ga putem katarze, a ne voditi svoj narod u prošlost i sukobljavanje sa državom.
Separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik već je nanijela ogromnu štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno Srbima u ovom entitetu koji imaju najveću obavezu i potrebu da se suprotstave ovakvoj politici koja ih gura u kolektivnu odgovornost za počinjeni i presuđeni genocid - naveo je Salkić.
Rekao je da usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici treba iznova ohrabriti prije svega pripadnike srpskog naroda da se suprotstave ideologiji negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca od čega će u konačnici najveću korist imati buduće generacije srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.