open-navfaktor-logo
search
O Kongresu stranke
Salkić se suzdržavao od smijeha na BHT-u: U SDA nam je "vrlo važno" šta misli Konaković, presudno
Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a i jedan od istaknutijih SDA-ovih kadrova, kazao je da su odluke u vezi sa nominacijama za predsjednika stranka koji će biti izabran na Kongresu 14. oktobra, donesene na osnovu stranačkih dokumenata koji propisuju izbor predsjednika SDA.
29.09.2023. u 11:49
get url
text

- Mogu potvrditi da se radilo o vrlo transparentnom i jasnom procesu kandidiranja svih kandidata koji će se birati na Kongresu. Jasne su upute. Da li je ko lobirao? Pa naravno da je lobirao. Mislim da se najmanje lobiralo za predsjednika, mislim da su ljudi najviše lobirali da budu kandidati za Glavni odbor, za potpredsjednike stranke. Za predsjednika meni se činilo da je situacija potpuno jasna i da nema potrebe za bilo kakvo lobiranje.

Čini mi se da se opredjeljenje Šemudina Mehmedovića da bude kandidat za predsjednika "nije primilo" kod članstva i u infrastrukturi stranke. Kad pogledate strukturu onih koji su kandidirali, koliko je općinskih organizacija kandidiralo... Sa prostora entiteta RS je jedna trećina delegata, a dvije sa prostora entiteta FBiH. Mehmedović je dobio tri kandidature sa prostora koji daje 70 posto delegata Kongresa. Dakle, u tom ključnom biračkom tijelu on nije prihvaćen kao kandidat - kazao je između ostalog Salkić za BHRT.

Salkića je novinar Zvonko Komšić pitao i za reakciju predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, konstatujući da se on sinoć oglasio rekavši da će uskoro biti "novih 'izdajnika' koji će napustiti SDA". 

- Vrlo je važno za SDA šta misli Konaković. Meni lično je veoma važno, to je presudno šta on misli - kazao je Salkić. 

Na konstataciju voditelja da je sarkastičan, Salkić je odgovorio:

- Ma ne, ozbiljan sam. Meni je presudno šta on misli o SDA. 

Na pitanje zašto, Salkić je rekao: 

- Zato što je nebitan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.