open-navfaktor-logo
search
Šta je u pozadini
Ruši li se Komora magistara farmacije FBiH: Apoteke Sarajevo naredile da farmaceuti pređu u kantonalnu komoru
Javna ustanova Apoteke Sarajevo donijela je odluku da se svi magistri farmacije uposleni u ustanovi, koji su članovi Komore magistara farmacije Federacije BiH, obavezno trebaju učlaniti u kantonalnu komoru.
14.06.2023. u 22:11
get url
text

Iz ustanove je svim rukovodiocima službi apoteka naloženo da najkasnije do 19. maja dostave dokumentaciju u prostorije Direkcije, među kojima je i izjava o saglasnosti za stavljanje administrativne zabrane na dio plaće za izmirenje obavezne mjesečne članarine u visini od 10 KM prema Komori magistara farmacije KS.

Osnivačka prava Vlade KS

Uz dokumente treba priložiti i kopiju uplatnice o izvršenoj uplati na račun Komore magistara farmacije KS u iznosu od 50 KM na ime izdavanja licence za rad. 

Iako je na kraju dopisa, kako kaže, stidljivo navedeno "kako farmaceuti mogu ostati i članovi federalne komore", Jasmin Avdović, predsjednik Komore zdravstvenih tehničara svih profila u Federaciji BiH, ovakav potez Apoteka Sarajevo naziva nezakonitim.

Jasmin Avdović

- S obzirom na to da se radi o komori iz oblasti zdravstva te da i mi imamo članstvo u Apotekama Sarajevo, u smislu farmaceutskih tehničara, odlučili smo reagirati, jer sve ovo što se sada dešava magistrima farmacije, može se desiti i farmaceutskim tehničarima. Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članu 221. utvrdio je koje komore mogu postojati na području FBiH. Federalnim zakonom i Pravilnikom o licenciranju zdravstvenih radnika dozvoljeno je da komora može biti federalna ili kantonalna, s tim da ova druga treba raditi po pravilima federalne komore, što se kod nas ne poštuje, ali to je druga tema - navodi Avdović i dodaje:

- Ono što je u ovom slučaju zanimljivo istaći jeste da je poslodavac po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti obavezan da insistira da radnik ima licencu nadležne komore. U dopisu koji je upućen od menadžmenta Apoteka Sarajevo svim magistrima farmacije, ustanova se poziva na osnivačka prava Vlade KS te da je to razlog zašto od farmaceuta traže da se učlane u kantonalnu komoru. To nema veze jedno s drugim jer osnivačka prava nad javno-zdravstvenom ustanovom i čiju će licencu njen radnik imati, nikako se ne mogu dovoditi u vezu jer je moja sloboda da biram - hoću li biti član federalne ili kantonalne komore - pojašnjava Avdović navodeći da kantonalna komora izdaje licencu za rad samo za područje svog kantona, dok federalna za cijelo područje FBiH.

Kaže kako je očigledno da JU Apoteke Sarajevo ovim žele favorizirati kantonalnu u odnosu na Komoru magistara farmacije FBiH.

- Razloga je više, od političkih do finansijskih jer niko neće plaćati članarinu ili je malo takvih, na dva mjesta. Što se tiče posljedica za članstvo, one se ogledaju u tome da u slučaju da farmaceut želi zasnovati radni odnos u nekoj drugoj javnoj ili privatnoj apoteci izvan KS, koja joj nudi bolje uvjete rada, to sada više neće moći uraditi jer nema federalnu licencu. U tom slučaju morat će se učlanjivati u komoru kantona u kojem želi raditi, ako je ima ili u federalnu. Dakle, morat će mjesečno plaćati dvije članarine i dvije licence, što nema nikakvog utemeljenja ni u zakonu niti u pravu uopće - navodi Avdović.

Zbog negodovanja farmaceuta, Avdović kaže kako su zamolili da se ona povuče. Odgovor, dodaje, još nisu dobili.

Neki od bivših rukovodećih članova Komore magistara farmacije FBiH ovakvu odluku JU Apoteke Sarajevo smatraju zlonamjernom koja, po njima, ima za cilj "rušenje federalne komore".

Reagirali iz federalne komore

Marin Crnogorac, predsjednik Komore magistara farmacije FBiH, upoznat je sa odlukom JU Apoteke Sarajevo. Kaže da je Komora reagirala u skladu sa zakonom uputivši dopis.

Marin Crnogorac                                                                                                                              FOTO: VALETUDO.BA

- Naš stav je da bi magistri farmacije u bilo kom kantonu trebali biti članovi federalne komore, što ne isključuje njihovo članstvo u kantonalnim komorama. Međutim, ja bih se osvrnuo na to da nije dobro da magistrima farmacije bilo ko naređuje, ne znam zašto se direktorica Apoteka Sarajevo odlučila na jednu ovakvu odluku. Federalna komora je u posljednje dvije godine napravila puno dobrih stvari i nadam se da ovaj čin ne ide ka tome da se ona uruši. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi u interesu građana ove zemlje. Moj cilj je da ona ostane na federalnom nivou, a jednog dana i na državnom, jer kad jednom dođemo u fazu punopravnog članstva u EU sigurno je da ministarstva zdravstva Njemačke, Francuske, Španije, Italije neće razgovarati sa kantonalnim ministarstvima nego s jednim na državnom nivou. Sve dok ne budemo imali državna ministarstva zdravstva i obrazovanja i sve dok se država njima ne bude najaktivnije bavila, ovdje neće biti dobro, ali to je političko pitanje - naglasio je Crnogorac.

Namjeravali smo o svemu čuti mišljenje i JU Apoteke Sarajevo, ali na poslani upit nismo dobili odgovor do objavljivanja teksta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.