open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Još bez dogovora o isplati plaća zeničkim rudarima; Lakić: Ponudili smo da ide iz budžeta, ali...
Autor: M. R. S.
26.03.2024. u 15:33
get url
text
Predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Elektroprivrede BiH i Sindikata radnika rudnika FBiH nisu danas postigli dogovor u vezi isplate zaostalih plaća zeničkim rudarima. 
U međuvremenu su iz Sindikata potvrdili da će sutra u 11 sati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu organizirati protest zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica i neisplećenih januarske i februarske plaće.
Federalni ministar Vedran Lakić kazao je da će nastaviti razgovarati i da se nada da će uskoro i postići dogovor. 
- Nažalost, nismo došli do dogovora kojeg smo očekivali da ćemo napraviti s predstavnicima sindikata. I dalje tražimo rješenje da bi našli obostrano zadovoljavajuće rješenje. Zašto nije danas postignut dogovor? Činjenica je da plaća za januar i februar nije isplaćena. Vratio bih se u septembar prošle godine kada smo sa sindikatima imali dogovor, gdje je bila prisutna Elektroprivreda BiH i RMU Zenica, i dogovoreno je da Rudnik ima prevelik broj zaposlenih, preko 800, i da taj broj nije optimalan za nivo proizvodnje koji imaju. Tada je dogovoreno da se 150 uposlenika zbrine na pravden način i da se, dovodeći Rudnik u optimalno stanje, poveća proizbodnja koja je i obećana od rukovodstva RMU Zenica.
Vedran Lakić
FOTO: Ajdin Cocalić
Elektroprivreda BiH je do danas isplatila 41,2 miliona KM za RMU Zenica i zbrinuli su ne 150 nego 199 radnika. Sveli smo broj uposlenih na optimalan nivo. Ali nivo proizvodnje ostao je na 30 i nešto posto. To je nedovoljno da se osigura isplata plaća. Nismo željeli to problematizirati, dogovorili smo se da prihvatimo obavezu i isplatimo januarsku i februarsku plaću jer smo se obavezali na poštovanje kolektivnog ugovora - rekao je Lakić.
Kazao je da Elektroprivreda BiH u ovom trenutku nema finansijske i pravne procedure da isplati ove dvije plaće s obzirom na sve što je dosad uradila kada je ovaj rudnik u pitanju, te su smatrali da trebaju iz budžeta pokušati isplatiti dvije plaće zeničkim rudarima.
- Procedura budžeta FBiH je drugačija. Zato nam je bilo potrebno dodatnih 20 dana da se donese program, usvoji na Vladi, da Rudnik Zenica uradi predradnje i na kraju isplatili ove plaće. To danas nije prihvaćeno od strane predstavnika sindikata. Razumijem i podržavam sindikalnu borbu. Ne zaustavljamo se na današnjem razgovoru. Uvjeren sam da ćemo doći do rješenja. Sve i jedan rudar treba da dobije svoju plaću. Moramo voditi računa o nivou proizvodnje i procedurama - dodao je Lakić.
Na pitanje hoće li Rudnik Zenica biti ugašen ili spašen, Lakić je odgovorio da stručnjaci trenutno govore da je sav kvalitetan ugalj tamo davno iskopan, da se u prethodnim godinama nije investiralo kako je trebalo, te da je stigao najnoviji elaborat o budućnosti RMU Zenica "koji želimo odmah ispitati, a odluku ćemo zajednički donijeti". 
Na sutrašnjem protestu pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu će, prema najavi, biti rudari iz svih sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH. Očekuje se dolazak više od 300 rudara. 
Zenički rudari u štrajk su stupili 6. marta, jer nisu dobili nijednu plaću iz tekuće godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.