open-navfaktor-logo
search
Stupili u radnički neposluh
Sutra istječe rok za isplatu plaća zeničkim rudarima, spremni doći u srijedu u Sarajevo
Fena
25.03.2024. u 17:38
get url
text
Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, do sutra u 10 sati, dao je rok nadležnim da se osiguraju plaće za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica ili će se pristupiti realizaciji zaključaka o organizaciji protesta rudara Koncerna JP Elektroprivreda BiH ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" RMU Zenica Nedžad Duraković.
U skladu s dogovorom sa sastanka od 14. marta, koji je održan u Kaknju te na kojem su sudjelovali čelni ljudi Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, JP Elektroprivreda BiH i menadžmenta RMU Zenica, zeničkim rudarima, koji su još 6. marta stupili u radnički neposluh, trebaju biti isplaćene dvije zaostale plaće - za januar i februar, kao i naknade za topli obrok za ta dva mjeseca.
Danas je, međutim, istekao i krajnji zakonski rok za isplatu februarske plaće, dok je rok za isplatu plaće za januar istekao još krajem februara.
- Nikakvih naznaka o eventualnom terminu isplate plaća nemamo i sve upućuje na to da ćemo u srijedu morati organizirati najavljeni protest, na kojem će biti prisutno između 300 i 350 rudara iz svih sedam rudnika Koncerna - najavljuje Duraković, koji napominje da su u toku posljednje pripreme za organizaciju tog protesta.
Na sastanku u Kaknju, osim isplate plaća u "što kraćem roku", dogovorena je i izrada Elaborata o stanju u RMU Zenica, a koji bi trebao dati i odgovor da li će se nastaviti proizvodnja ili će biti potpuno prekinuta  proizvodnja i u posljednjem, jamskom pogonu zeničkog rudnika. 
Proizvodnja na površinskim kopovima Rača i Mošćanica zeničkog rudnika obustavljena je prije nekoliko decenija; prije nekoliko godina zatvoren je i jamski pogon "Stranjani", dok je u maju prošle godine obustavljena proizvodnja i u pogonu "Stara jama".
Proizvodnja se proteklih, manje od godinu dana, ali uz česte obustave rada, odvijala samo u pogonu "Raspotočje", koji se od decembra prošle godine susreće s velikim problemima u proizvodnji, odnosno na "širokom čelu", jer su prošlogodišnje obustave rada prouzročile visoke jamske pritiske te obrušavanje krovine.
- Nisam uključen u izradu Elaborata, ali indirektno saznajem da se radi te da bi tebao biti i završen do kraja ove sedmice te predat resornom federalnom ministarstvu.
Na osnovu zaključaka iz tog elaborata, bit će donijeta i odluka o daljnjoj sudbini RMU Zenica- najavio je Duraković.
Zenički rudnik, krajem prošle i početkom ove godine, počeo je s realizacijom Programa reorganizacuje i restrukturiranja poslovanja, s akcentom na optimalizaciji ljudskih resursa, a u sklopu kojeg je oko 200 rudara napustilo to preduzeće (penzionisanje, dobrovoljni odlazak ili proglašenje tehnološkim viškom).
Elaborat bi trebao dati odgovor da li će se nastaviti s realizacijom tog programa, odnosno ima li ekonomske opravdanosti da se nastavi eksploatacija uglja ili će biti zatvoren i pogon "Raspotočje".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.