open-navfaktor-logo
search
Raspisan oglas
Prodaje se imovina bivšeg giganta drvne industrije u stečaju
Stečajni upravnik preduzeća Konjuh iz Živinica raspisao je oglas za prodaju imovine ovog preduzeća u kojem je ostalo svega desetak radnika.
24.10.2023. u 19:25
get url
text

Riječ je imovini koja je podijeljena u 13 lotova, bivšeg giganta bh. drvne industrije, a ukupna vrijednost iznosi oko 32 miliona maraka, bez PDV-a, izjavio je za Faktor Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik preduzeća Konjuh Živinice.

- Ovo je već 34. prodaja i nude se proizvodno-poslovni objekti, izgrađeni unutar kruga preduzeća, više objekata koji predstavljaju funkcionalnu cjelinu. Svaki put kada je raspisivan oglas za prodaju dijelova Konjuha cijena je padala za pet posto. Tako je to kada prodajete imovinu preduzeća u stečaju, kupci uvijek čekaju na najniže cijene, ali posljednjih četiri-pet puta nakon raspisivanja oglasa cijena je ostala ista. Ko kupi Konjuh, sigurno će nešto raditi. Neće možda proizvoditi stolice, ali će sigurno proizvoditi nešto što mu se isplati, zašto bi onda kupovao imovinu Konjuha. Nadam se uspješnoj prodaji ponuđenih dijelova ovog preduzeća – kaže Kunalić.

Kakva je sudbina radnika koji su radili u Konjuhu?

- U preduzeću je ostalo da radi desetak ljudi, a ostali radnici su uglavnom našli zaposlenje u drugim firmama u svojoj branši. Do sada smo penzionisali 134 radnika i uplatili nedostajuće doprinose. Tako da nije ostao niko ko je stekao uvjete za penziju, a da to nije izvršeno – kazao je Kunalić.

Prodaja imovine Konjuha usmenim javnim nadmetanjem, pojedinačno po lotovima, održat će se 16. novembra 2023. godine u prostorijama preduzeća u Živinicama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.