open-navfaktor-logo
search
Održan Marš mira
Prije 31 godinu Bošnjaci 2. maja protjerani iz Doboja, vlasti to slave kao dan oslobođenja grada
Neformalna grupa "Putevima spasa i slobode - Doboj", Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj i Mreža mladih MIZ danas su organizovali Marš mira "Doboj 2023", kao podsjećanje na 31. godišnjicu progona Bošnjaka iz Doboja.
30.04.2023. u 20:39
get url
text

Ovo je peta godina kako se organizuje ovaj marš kojim se podsjeća na progon Bošnjaka iz Doboja koji su početkom mjeseca maja 1992. godine organizovali i počinili tadašnja JNA, srpska vojska, policija i paravojne formacije.

Ranijih godina su Marš mira organizovali članovi grupe "Putevima spasa i slobode Doboj" i Medžlis Islamske zajednice Doboj, a ove godine su u organizaciju uključeni Mreža mladih MIZ Doboj i BZK Preporod Doboj.

- U današnjem Maršu je učestvovalo približno 80 učesnika. Pored Dobojlija, sa nama su bili dragi gosti iz Zenice, Kotor Varoši, Sarajeva, Novog Šehera, Tešnja, općina Doboj Jug i Doboj Istok - kazao je Edhem Hrnjadović, koordinator neformalne grupe "Putevima spasa i slobode - Doboj".

Povorka je krenula iz Tešanjke, a kretala se seoskim putevima prema Doboju, sve do dobojske džamije Selimije, gdje je uprličen prigodan program i večera za učesnike Marša.

Gradska skupština u Doboju je 2015. godine na zahtjev Udruženja ratnih vetarana Branioci Doboja - 2. maj 1992. godine uvrstila ovaj datum u "kalendar obilježavanja značajnih historijskih događaja oslobodilačkih ratova." S druge strane 2. maja 1992. godine počeo je masovni egzodus nesrpskog stanovništva sa područja Doboja.

Hrnjadović u razgovoru za portal Preporod.info podsjeća da je ovaj datum znakovit na posve drugačiji način, jer je tada je počelo rušenje svih džamija, što je bilo uvod u masovno protjerivanje nesrpskog stanovništva, pljačku i uništavanje njihove imovine, zatvaranje u logore, odvođenje na prinudni rad, premlaćivanje i na kraju ubistva civila.

- Ovaj datum slave kao dan kad su oslobodili Doboj. Ne znam od koga su ga oslobađali, ali 2. maj po svemu svjedoči stradanju Bošnjaka - ističe Hrnjadović.

Navedena činjenica nije uzeta u obzir prilikom usvajanja skupštinske odluke. Nakon takozvane odbrane Doboja su zapaljene su desetine bošnjačkih i hrvatskih kuća, te srušeni svi vjerski objekti Islamske zajednice i Katoličke crkve.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.