open-navfaktor-logo
search
Zlatni ljiljan iz 505.
Prestalo je kucati srce gazije Nijaza Velagića Čede
Veoma me potresla vijest o odlasku gazije Nijaza Velagića Čede. Poznavao sam ga, bio je Zlatni ljiljan, dobar borac, odlučan, hrabar, govori Jasmin Nadarević
01.10.2019. u 09:45
get url
text
Nijaz Velagić Čedo
Nijaz Velagić Čedo

Prestalo je kucati srce bosanskohercegovačkog gazije Nijaza Velagića Čede koji je bio pripadnik 505. viteške brigade i Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bio je Zlatni ljiljan, više puta ranjavan u odbrani svoje zemlje.

- Viteški grad Bužim i okolicu potresla je tužna vijest. Allahovom odredbom nas je napustio gazija Nijaz Velagić. Dobitnik je priznanja Zlatni ljiljan. Bio je pripadnik bužimskih nadaleko čuvenih Gazija, a zatim njihov komandir. Ranjavan je više puta, učestvovao u skoro svim akcijama 505. viteške. Mnogo puta napuštao je bolnički krevet i sa još friškim ranama i krvavim zavojima se pojavljivao na linijama. Njegovu hrabrost bi najbolje mogli opisati oni što sto su se nalazili sa druge strane bojnog polja. Čovjek, otac, borac bilo šta napisati za ovakvog insana malo je. Zaista, svi smo na gubitku - napisali su njegovi saborci na društvenim mrežama.

Pričali smo i sa Jasminom Nadarevićem, predsjednikom Unije veterana USK.

- Veoma me potresla vijest o odlasku gazije Nijaza Velagića Čede. Poznavao sam ga, bio je Zlatni ljiljan, dobar borac, odlučan, hrabar. Sinoć sam saznao da je preselio. To je veliki gubitak za sve nas, za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Bio je komandir čete, njegovi saborci su uvijek imali samo riječi hvale za njega. Prije svega bio je dobar drugar. Još ne vjerujem da je preselio - ispričao nam je Nadarević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.