open-navfaktor-logo
search
A i sinovi su stasali...
Prepoznajete li vizionara sa snimka: Očekivao je "kvalitetan ulazak u vlast", ostvarilo se 13 godina poslije
Ramo Isak, aktuelni ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, koji položaj u vlasti ima zahvaljujući zastupničkom mandatu sina Anela Isaka u Federalnom parlamentu, dosad je promijenio više političkih stranaka u kojima je djelovao, a i među rijetkima je u Bosni i Hercegovini po tome što je osnovao čak dvije. 
06.02.2024. u 11:18
get url
text

Malo ko će se sjetiti Rame Isaka iz perioda kada je bio član Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS - Sefer Halilović). Još su rjeđi oni koji će se sjetiti da je uopće postojala politička organizacija Stranka za narod BiH i da je njen osnivač i predsjednik bio Isak. 

Potom je Isak tu minornu Stranku za narod pridružio nekadašnjoj A-SDA. Onda se A-SDA spojila sa Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL) Ibrahima Hadžibajrića pa su postali Narodni evropski savez (NES). Zatim je Isak napustio NES, jer su i sinovi u međuvremenu stasali, pa su se osamostalili i osnovali stranku Snaga naroda.

Dakle, Ramo Isak dosad je osnovao dvije stranke i predsjednikovao njima - Stranku za narod (2010.) i Snaga naroda (2023.). Koliko Isak "igra za raju", procijenite sami, no on i sinovi ne "zanemaruju taktiku".

Politika je godinama porodični biznis, pa je tako trenutno Isak otac federalni ministar, Isak sin stariji (Arnel) federalni zastupnik i Isak sin mlađi (Rusmir) direktor zatvora u Zenici. Ramo i Rusmir Isak svoje aktuelne pozicije duguju Arnelu Isaku, jer da on nije zastupnik čija ruka je neophodna "Trojki" i HDZ-u, ni ova dvojica ne bi bili na pozicijama. Je li taktika razrađena i za trećeg sina, vidjet ćemo. 

A sad da vidimo kako je govorio Ramo kad je osnovao svoju prvu stranku. 

- Ovo je jedina stranka koja može riješiti nagomilane probleme unutar Bosne i Hercegovine, koja može ovaj narod izvesti iz krize i koja može osigurati bolje sutra - govorio je između ostalog Ramo Isak pred izbore 2010. godine, dodajući da očekuje "kvalitetan ulazak u vlast". 

Kvalitetan ulazak u vlast, baš kvalitetan, dogodio se 13 godina kasnije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.