open-navfaktor-logo
search
VSTV
Predsjedniku Osnovnog suda Brčko distrikta izrečena javna opomena
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom je Draganu Tomašu, predsjedniku Osnovnog suda Brčko distrikta, izrečena javna opomena zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije.
11.12.2023. u 12:55
get url
text

VSTV je odbio kao neosnovanu žalbu Ureda i potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom je predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta kažnjen disciplinskom mjerom "javna opomena".

Nakon provedenog postupka, Prvostepena disciplinska komisija Tomaša je oglasila odgovornim što je, postupajući u tri predmeta Osnovnog suda Brčko distrikta, neopravdano kasnio u izradi presuda te mu je izrekla disciplinsku mjeru javne opomene.

Protiv ove odluke Ured disciplinskog tužioca i Tomaš su se blagovremeno žalili Drugostepenoj disciplinskoj komisiji, koja je odbila žalbe kao neosnovane i potvrdila prvostepenu odluku.

Ured je i na drugostepenu odluku uložio žalbu Vijeću, smatrajući da su obje komisije trebale kašnjenje u izradi presuda cijeniti kao značajno kašnjenje, kao i da su pogrešno cijenile olakšavajuće okolnosti tuženog. Prema mišljenju Ureda, komisije nisu na pravilan način cijenile sve okolnosti počinjenog disciplinskog prekršaja, kao i da je izrečena mjera neadekvatna i neproporcionalna, te da bi se izricanjem strožije mjere postigla i ostvarila svrha disciplinskog kažnjavanja.

- Disciplinske komisije su pravilno utvrdile kako olakšavajuće tako i otežavajuće okolnosti na strani tuženog i dale im odgovarajući značaj, te su mu izrekle odgovarajuću disciplinsku mjeru, uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja, a koje razloge u cijelosti prihvata i Vijeće kao cjelina - navodi se u konačnoj odluci Vijeća.

Ova odluka objavljena je u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa Detektor može potvrditi da je riječ o odluci koja se odnosi na sudiju Tomaša.

Ova odluka Vijeća je konačna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.