open-navfaktor-logo
search
Zaključak Vlade KS
Poskupio smještaj u Gerontološkom centru Sarajevo, jednokrevetna soba 1.000 KM
Kantonalna javna ustanova Gerontološki centar Sarajevo od 1. jula primjenjuje nove cijene smještaja starih osoba u dom po zaključku Vlade Kantona Sarajevo od 15. juna.
03.07.2023. u 18:35
get url
text

Tako sada osoba koja je plaćala smještaj mjesečno 407 KM, plaćat će 700 KM.

Na osnovu čega su podigli cijenu smještaja

- Moja nana je već nekoliko godina u Gerontološkom centru u Nedžarićima. Do sada je plaćala mjesečno smještaj 407 KM, a onda je došao novi cjenovnik koji je sve šokirao. Ukoliko ostane u domu, morat će mjesečno plaćati oko 700 KM. Pa na osnovu čega su toliko podigli cijenu smještaja!? Na osnovu povećanja penzija od nekih 30-ak maraka. Ovo je nečuveno - govori nam ogorčeni Sarajlija.

U Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo napominju da Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog ustanove čiji je osnivač utvrđuje cijenu usluga.

- Osobe koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, a koje nemaju vlastita sredstva i nemaju srodnike koji su po Porodičnom zakonu obavezni da ih izdržavaju, smještaju se u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite na osnovu rješenja koje donosi Javna ustanova Kantonalni centar za socijalni rad.

Naglašavamo da povećanje cijena usluga neće imati utjecaja na osobe koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, a smještena su u navedenu ustanovu rješenjem Javne ustanove Kantonalni centar za socijalni rad, s obzirom na to da Kanton Sarajevo subvencionira u potpunosti navedeno povećanje - kažu iz ministarstva i dodaju:

- Također, ističemo da osobama kojima se sufinansira smještaj u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite, također se dodjeljuje i mjesečni džeparac u visini od 60,00 KM na ime ličnih potreba, a u skladu sa Uredbom o dodjeli novčanog iznosa namijenjenog za lične potrebe lica koja su smještena u ustanove socijalne zaštite.

Pojašnjavaju kako je Kantonalna javna ustanova Gerontološki centar Sarajevo dostavila zahtjev i detaljno obrazloženje izmjena cjenovnika usluga ustanove.

Jednokrevetna soba za pokretne 700 KM

- Navedeno je da osnov za kalkulaciju izmjena cijena usluga čini procjena minimuma usluga, bazirana na stvarnim potrebama korisnika, njihovo stanje, kao i objektivnim pokazateljima učešća materijalnih i drugih troškova po korisniku mjesečno, te u kojem navode da je zbog teške finansijske situacije potrebno što prije utvrditi nove cijene usluga u ustanovi.

Imajući u vidu da je u odnosu na period kada su usvojene cijene usluga, došio do povećanja cijena mnogih prehrambenih artikala, sredstava za održavanje higijene, komunalnih usluga kao i troškova zaposlenih, te da su trenutne cijene usluga ustanove niske u odnosu na troškove poslovanja i ne omogućavaju normalno poslovanje, Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se utvrđuju nove cijene usluga u KJU Gerontološki centar a koji se primjenjuje od 01.7.2023. godine - rečeno nam je.

Napominju kako KJU Gerontološki centar od 2014. godine nije povećavala cijene usluga.

- Zadržavanje ranijih cijena dovelo bi u pitanje kompletno poslovanje. Također je bitno istaći da su i pored novog cjenovnika, cijene usluga u KJU Gerontološki centar i dalje dosta niže u odnosu na druge pružaoce istih usluga - odgovorili su iz Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Cijena jednokrevetne sobe je 1.000 KM, višekrevetne u kojoj borave pokretne osobe je 700 KM, višekrevetna soba gdje su nepokretni korisnici po osobi košta 850 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.