open-navfaktor-logo
search
Remembering Srebrenica
Pismo upućeno na 10.000 adresa bh. građana u Britaniji da djeluju u vezi s krizom u BiH
Organizacija Remembering Srebrenica uputila je danas na 10.000 adresa bh. građana u Velikoj Britaniji pismo sa pozivom da pišu svojim lokalnim zastupnicima sa zahtjevom da koristeći svoj položaj pozovu Britansku vladu da intervenira u ovoj kritičnoj situaciji za Bosnu i Hercegovinu.   
17.11.2021. u 20:45
get url
text

U pismu se ističe zabrinutost zbog ozbiljne situacije u Bosni i Hercegovini.

- Kao odgovor na uvođenje zakona o negiranju genocida od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prijeti napuštanjem državnih institucija i najavljuje formiranje vojske Republike Srpske koja je odgovorna za genocid u Srebrenici – navodi se u pismu.

Istaknuto je kako i aktuelni visoki predstavnik Christian Schmidt upozorava na formiranje paralelnih entitetskih insitucija, te da zemlji prijeti opasnost od raspada, s "vrlo stvarnim" izgledima za povratak sukoba. U pismu se naglašava da su Dodikovi postupci vrhunac višegodišnjeg potkopavanja rada državnih institucija, te da se ove destabilizirajuće akcije podupiru konceptom ujedinjenja "srpskog sveta" - idejom koja je slična ideji o velikoj Srbiji Slobodana Miloševića.

Neshvatljivim se čini, naglašeno je u pismu, da se Bosna i Hercegovina ponovo suočava sa povratkom u mračne 90-te godine.

- Toliko preživjelih već je moralo podnijeti bol i patnju i sada moraju ponovno proživjeti traumu i u strahu su za svoju budućnost – poručuje se u pismu, koje potpisuje predsjednik organizacije Remembering Srebrenica dr. Waqar Azmi OBE.

Jedna od osoba koja je, pored ostalih zastupnika u Parlamentu koji su iznijeli svoje mišljenje i  odgovarali na pitanja o situaciji u BiH prošle sedmice, doprinijela o podizanju svijesti o novonastaloj situaciji u BiH je zastupnica Alicia Kearns koja je predsjedavajuća Svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu. Ona je organizovala hitan okrugli sto zastupnika uz brifing ambasadora Bosne i Hercegovine, Vanje Filipovića, kao i baronesa Arminka Helić koja je kontinuirano vodeći glas u ovom kritičnom vremenu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.