open-navfaktor-logo
search
Naknada iznosi 150 KM
"Pauk" u Tuzli radi 24 sata dnevno i posla je na pretek: Za tri i po mjeseca podignuto oko 600 vozila
Specijalizirano vozilo "pauk", za uklanjanje nepropisno parkiranih automobila, održava red na ulicama u Tuzli od 11. septembra prošle godine. "Pauk" služba radi 24 sata i izlazi na svaki poziv policije, a rješava i probleme građana koje blokiraju neodgovorni vozači. Podaci gradske firme "Saobraćaj i komunikacije" govore da je investicija od 250.000 KM, koliko je bilo potrebno za stavljanje "pauka" u funkciju, u potpunosti opravdana.
29.01.2024. u 17:58
get url
text
"Pauk" na zadatku u Tuzli
"Pauk" na zadatku u Tuzli

- Tokom prošle godine, zaključno s 31. decembrom, imali smo oko 500 podizanja vozila i oko 75 podizanja u pokušaju. Pored toga imali veći broj intervencija po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Ovi podaci jasno govore da je objektivno postojala potreba za ovim vozilom - kaže Nedžad Malikić, direktor tuzlanske gradske firme Saobraćaj i komunikacije (SiK).

Nedžad Malikić

Naknada za izmještanje vozila iznosi 150 KM, a ukoliko se vlasnik pojavi u toku dizanja vozila, može platiti polovinu tog iznosa, odnosno 75 KM. Vlasnik vozila koje bude izmješteno na parking SiK-a i tu ostane duže od 24 sata, mora platiti, takozvanu ležarinu, dodatnih 10 KM po danu. Također, neovisno o naknadi za izmještanje vozila, obavezna je i kazna od 40 KM za nepropisno parkiranje, koju izdaje policija.

- Najčešće radimo po pozivu policije, ali imamo i puno dojava građana. Imali smo skoro primjer da su dva automobila skoro potpuno blokirala naselje Zlokovac u Tuzli, gdje 50-ak automobila nije moglo da se pomjeri. Ranije je jedino rješenje za bahate vozače bilo da policija napiše kaznu, ali to nije rješavalo problem građana čija su vozila blokirana. U ovom kratkom periodu koliko "pauk" radi pokazalo se da je ta investicija opravdana, jer postoji velika potreba - pojašnjava Nedžad Malikić, direktor tuzlanske gradske firme Saobraćaj i komunikacije (SiK).

Prioritet u radu "pauka", ističe Malikić, vozila su u prekršaju koja ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju, dakle vozila parkirana na raskrsnicama, ispred bitnih objekata i garaža, na putu koji koriste hitne službe, automobili koji blokiraju parkirana vozila...

- Kada se podižu vozila uglavnom nemamo problema s vozačima, jer se tu uvijek nalaze pripadnici policije. Imali smo u nekoliko navrata probleme s vlasnicima koji dođu da preuzmu vozilo, pa smo morali zvati i policiju. Jedan vlasnik je pokušao da vozilo nasilu uzme, što nije moguće jer je naš parking zatvoren. Ipak, to su pojedinačni slučajevi, a generalno smo veoma zadovoljni reakcijom građana kako na terenu, tako i putem društvenih mreža, gdje imamo puno pohvala na račun našeg rada - kaže Malikić.

Ono što smo mi vidjeli, a i građani nam kažu, ističe on, da se vidi razlika i da je na određenim lokacijama i za ovaj kratak vremenski period uveden red.

- Imali smo intervencije i van Tuzle, na šta imamo pravo po ugovoru koji smo potpisali s Ministrstvom unutaršnjih poslova Tuzlanskog kantona, ali više od 90 posto posla vezano je za Tuzlu. Izmještali smo vozila u Gračanici u dva navrata, a pored toga obavljamo izmještanje vozila po nalogu Tužilaštva TK i takvih smo intervencija na području TK imali jako puno. Pomažemo i Javnom komunalnom preduzeća "Komunalac" u situacijama kada se vrši orezivanje drveća, izlazili smo na teren i na pozive Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzle, a uklanjali smo vozila i nakon saobraćajnih nesreća - priča Malikić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.