open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Određen pritvor osumnjičenom za ratno silovanje Bošnjakinje u Zvorniku
Pritvor Zdravku Čvoriću određen je zbog opasnosti od bjekstva te bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze
AUTOR: Detektor
07.05.2024. u 13:41
get url
text
Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Zdravku Čvoriću, koji se sumnjiči da je u ljeto 1992. godine u Zvorniku silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti.
Iz Suda su saopćili da mu je pritvor određen prije dva dana, po prijedlogu Tužilaštva BiH, a može trajati najduže mjesec dana od hapšenja, odnosno do 4. juna ove godine ili do nove odluke Suda, piše Detektor.
Pritvor Čvoriću, kako se navodi, određen je zbog opasnosti od bjekstva te bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.
Čvorić je pod istragom i osumnjičen je da je krajem jula 1992., obavljajući dužnost čuvara u zatvoru u objektu FK "Divič" u Zvorniku, u kojem su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti s područja Zvornika i okolice, nasilno izveo žrtvu nad kojom je, s oružjem i uz prijetnju za život, počinio silovanje u obližnjem objektu.
Nakon toga joj je naredio da se vrati u prostorije sa ostalim zatočenicima. Sumnjiči se da je silovanje počinio u svojstvu rezervnog policajca Stanice javne bezbjednosti Zvornik, počinivši ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Prema Tužilaštvu, Čvorić je državljanin Nizozemske, gdje je i nastanjen.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.