open-navfaktor-logo
search
Burno u KS
Parada uzdrmala Konakovića: Najavio inicijativu o okupljanjima, Zahiragić mu uzvratio svojom
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković koji "lideriše procesima" u Kantonu Sarajevo, dosjetio se baš danas na dan održavanja Treće bh. povorke ponosa u glavnom bh. gradu gdje su 52 ulice blokirane od 12 do 21 sat, da njegovi zastupnički klubovi u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenu inicijativu "za donošenje propisa kojim će se dodatno precizirati prostor za javna okupljanja u Kantonu Sarajevo". 
25.06.2022. u 16:30
get url
text

- Klubovi Naroda i Pravde u Skupštini Kantona Sarajevo pokreću inicijativu za donošenje propisa kojim će se dodatno precizirati prostor za javna okupljanja u Kantonu Sarajevo. Lokacije za javna okupljanja bit će definisane u zonama u kojim ne dolazi do ugrožavanja prava i sloboda drugih lica, zdravlja ljudi, sigurnosti ljudi i imovine i ometanja javnog saobraćaja, a u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo.

Tražimo podršku svih stranaka i pojedinaca u Skupštini Kantona Sarajevo kako bismo spriječili i zaustavili saobraćajni kolaps i blokade grada koje se i ovih dana dešavaju. Prijedlog izmjena ovih propisa pripremit ćemo za narednu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo koja će se održati početkom jula - najavio je Konaković. 

Zanimljiva inicijativa koja je okasnila barem pola godine koliko se u javnosti zna tačan termin održavanja Treće bh. povorke ponosa. 

Na ovu Konakovićevu inicijativu, uzvratio je svojom zastupnik Haris Zahiragić koji će od Vlade KS tražiti obeštećenje za sve privrednike i radnike, koji su zbog blokade pretrpjeli ekonomsku štetu. 

- Na narednoj sjednici Skupštine KS podnosim inicijativu da Vlada Kantona Sarajevo obešteti sve privrednike i radnike, posebno one koji rade na području općina Stari Grad i Centar, a koji su radi potpune, suvišne i cjelodnevne blokade grada, pretrpjeli značajnu ekonomsku štetu. Također, svi građani koji su oštećeni radi ograničenja prava na kretanje, čak i ulaska i izlaska iz kuće, moraju se obeštetiti. Ovo više nije "Parada", ovo više nisu protesti, ovolika blokada grada je ništa drugo do pokazivanja mišića manjinske politike nad građanima Sarajeva. Ovo je svojevrsna talačka kriza! Nećete nas slomiti, šta više, postići ćete potpuni kontraefekat, a to ćete vidjeti brzo, već u oktobru! - poručio je Zahiragić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.