open-navfaktor-logo
search
Bivši gradonačelnik
Oručević odgovorio Čoviću: Vjerovatno je onaj Praljkov srušeni Stari most njegov, dužan je...
Jučerašnje izjave predsjednika HDZ-a Dragana Čovića o Starom mostu u Mostaru za Faktor je komentarisao bivši gradonačelnik Safet Oručević.
20.02.2024. u 08:57
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Kome da se ko izvini za rušenje Starog mosta? To je moj Stari most, ne Safetov!

Oručević za Faktor navodi kako Čovića poznaje dugo vremena.

- Nekad je bio vrlo konstruktivan i neko novo lice u politici. Sada je očigledno nešto jako nervozan, vjerovatno pri kraju karijere nije zadovoljan nekim svojim političkim rezultatima. Ne znam otkud mu ova lamentiranja oko Starog mosta i čiji je most. Bošnjaci ne svojataju most i to je jako pokvarena teza. Mi samo reagujemo na skrnavljenje ideje mosta kao spomenika mira. Vjerovatno je onaj Praljkov (Slobodan Praljak, op. a.) srušeni most njegov jer njemu pali svijeće svake godine. A ovaj novi most je cijele civilizacije, pripada svima nama.

Naravno da se neko mora izviniti, ljudima, Mostarcima koji su prošli golgote, logore... Najgora razaranja koje pamti čovječanstvo doživio je upravo istočni dio grada Mostara – kazao je on, dodajući kako podržava svako uzajamno izvinjenje.

Kako navodi, jedna lijepa riječ izvinjenja Čoviću bi dobro došla da postigne sigurno bolju poziciju kod Bošnjaka i svih normalnih ljudi u svijetu i lakše riješi svoje političke probleme.

- Što se tiče mosta, treba se izviniti svim Mostarcima, da je čovjek kojem on pali svijeće svake godine koji je rušio, komandovao rušenju Starog mosta i snimao sve kamerom koju smo otkrili... Bili su dužni, makar on, kao predstavnik Hrvata, bio je dužan reći bar jednu riječ o svemu tome – zaključuje Oručević.

VEZANI TEKST - Novi prošireni snimak s položaja Hrvatske vojske i HVO-a: 30 godina od rušenja Starog mosta

Čović je odgovarajući na pitanje da se od Hrvata očekuje da se izvinu za rušenje Starog mosta, gostujući u Bljesak.info live podcastu, istaknuo da će to morati objasniti Safet Oručević.

- To je moj Stari most. Kome da se ko izvini za rušenje Starog mosta? To će morati objasniti gospodin Oručević. Bošnjačkom narodu? Njemu? Udruženju? Građanima Mostara? Samom sebi? Jedni drugima? Ja sam i za to da se izvinimo jedni drugima ako treba. Još jednom vrlo jasno - to je moj Stari most, ne Safetov! - rekao je Čović jučer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.