open-navfaktor-logo
search
Projekti
One su nevidiljive: Turistička tura o ženama koje su imale značajnu ulogu u razvoju Mostara
Inicijativa građanki/na Mostar provodi projekt pod nazivom "Putevima nevidljivih Mostarki". Projekat će se implementirati na području Mostara.
17.11.2023. u 17:53
get url
text

Ifeta Ćesir Škoro iz Inicijative kaže kako su u istraživanju našli mnogo žena koje su gradile i izgrađivale ovaj grad.

- Nema tragova nikakvih. Samo dvije ulice nose nazim po ženama i to dvije kraljice, a mi imamo ovovremenske kraljice koje su se ostvarile u nekim svojim putevima. Tražili smo od Gradskog vijeća da neka od ulica dobije ime po nekoj od njih. Nismo uspjeli, pa smo tražili da bude bar ulica mostarskih žena. Nadam se da ćemo to uspjeti – rekla je Ćesir Škoro.

Kroz projektne aktivnosti Inicijativa građanki/na Mostara će, saopćili su, javnost upozati sa zanimljivim pričama i kulturno-historijskim naslijeđem žena koje su svojim radom i djelovanjem imale značajnu ulogu u razvoju Mostara. Kroz narednih nekoliko mjeseci javnost će imati priliku da se upozna sa  turističkom rutom koja je skriveni potencijal turističkog razvoja Mostara.

- To je trebala biti feministička tura, ali s obzirom na to da živimo u vremenu kada se na feminizam gleda malo drugačije, odlučile smo se na ovaj put. U našem gradu je živjelo, radilo i grad činile ljepšim puno žena – navela je.

Odredile su 14 lokacija gdje su one nekad radile, bavile se sportom, učile...

- U Mostaru su dvije žene koje su prve upisale gimnaziju 1905. godine, sestre Bermgan. Imamo sestre Nuri Hadžić, jedna je bila operska pjevačica, druga je bila prva sudinica u Mostaru, Bošnjakinja. Imali smo prvu medecinsku sestru u Mostaru, ona je kasnije radila u Sarajevu. Prva doktorica biologije je iz Mostara, Smilja Mučibabić... Dakle, imamo puno žena – pojašnjava ona.

Kako kaže, mi kao žene trebamo se truditi na sve načine da afirmišemo njihova postignuća i dosadašnja, a i sadašnja. Dosta smo nevidljive, kaže Ćesir Škoro.

- Nismo se vodile time da su te žene nužno rođene u Mostaru. Te žene su ostavile traga u Mostaru svojim djelovanjem. To je bitno, da se ne dijelimo na taj način – istakla je.

U cilju edukacije članica Inicijative u subotu, 18.11.2023. godine, u Bišćevića kući će biti organizirana edukacija o ovoj zanimljivoj turističkoj ruti. Inicijativa građanki/na Mostar provodi projekt pod nazivom "Putevima nevidljivih Mostarki" u okviru  "Projekta Mostar - Prostori koji pokreću".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.