open-navfaktor-logo
search
Schmidtova šutnja
OHR-u ponovo zabrana, na posebnoj sjednici NSRS-a predstavnici EU-a i SAD-a
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske nije odobrio prisustvo na posebnoj sjednici Skupštine predstavnicima OHR-a, rekao je potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić.
14.12.2021. u 11:34
get url
text

VEZANI TEKST - Predstavnicima OHR-a zabranjeno prisustvo sjednici NSRS-a: Neka gledaju na TV-u

Šulić je nakon održanog Kolegija izjavio da su iz Kancelarije Američke ambasade, EU-a i OHR-a tražili da prisustvuju sjednici.

Odobreno je prisustvo predstavnika Kancelarije Američke ambasade i EU-a. Zahtjev predstavnika OHR-a da prisustvuje sjednici odbijen je na Kolegiju NSRS-a sa pet suzdržanih i tri glasa za.

- Ostajem pri stavu da ne treba odobriti prisustvo OHR-a sjednici parlamenta Republike Srpske zato što visoki predstavnik nije legitimno izabran i samim tim ni OHR nema pravo prisustva sjednici - rekao je Šulić.

Ista situacija bila je i u petak, 10. decembra, kada je predstavnicima OHR-a također bilo zabranjeno prisustvo na posebnoj sjednici. 

U međuvremenu, Vlada RS-a povukla je zahtjev za sazivanje 25. posebne sjednice NSRS-a na kojoj se trebalo raspravljati o budžetu i ekonomskoj politici.

Uoči zasjedanja Odbor za privredu nije podržao ova dva dokumenta.

- Nakon povlačenja zahtjeva Vlade RS-a koja je sazivač, nećemo održati sjednicu, zato je zaključujem. Također, dobili smo zahtjev za sazivanje 26. posebne sjednice NSRS-a, te će biti održan sastanak Kolegija NSRS-a - kazao je potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.