open-navfaktor-logo
search
Upućena inicijativa
Odgovor na muzej HVO-a: Državni zastupnici u ponedjeljak o gradnji muzeja stradanja Bošnjaka u logoru Heliodrom
Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uputio je inicijativu kojom se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine traži da pokrene postupak izgradnje muzeja stradanja Bošnjaka u logoru Heliodrom, u zgradi sadašnje kasarne Oružanih snaga BiH "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru.
20.07.2023. u 08:13
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje logoraša Mostara o muzeju HVO-a u Heliodromu: Helez je imao obavezu da zaustavi izgradnju

Inicijativa je uslijedila povodom informacija da se na mjestu ovog logora finansira gradnja muzeja HVO-a.

Zbog izgradnje ovog muzeja HVO-a u više su navrata reagirali iz Udruženja logoraša Mostar, između ostalog u februaru ove godine. Mehmedovićeva inicijativa je upućena početkom ovog mjeseca u parlamentarnu proceduru i na dnevnom je redu sjednice Zastupničkog doma planirane za ponedjeljak.

- Heliodrom, nekadašnji vojni kompleks JNA u južnom dijelu Mostara, bio je zatočenički centar za Muslimane, odnosno Bošnjake, od septembra 1992. do aprila 1994. godine, kako je 15. aprila 2013. godine zaključio Haški tribunal u presudi predmeta "Prlić i ostali". Heliodrom je, prema istoj presudi, bio dio čitave mreže zatočeničkih centara koju je osnovao HVO i u zatočeništvu držao hiljade osoba bošnjačke nacionalnosti, ne razlikujući civile od vojnika. Zatočenici na Heliodromu su brutalno mučeni, podvrgavani zlostavljanju i izuzetno teškim patnjama, a posebno teški uvjeti vladali su u samicama na Heliodromu. Osim toga, prisiljavani su da obavljaju opasne radove na liniji fronta i korišteni kao živi štit, pri čemu je jedan broj zatočenika ranjen ili poginuo u razmjeni vatre – piše u Mehmedovićevoj inicijativi.

On je istakao da je Haški tribunal u presudi "Prlić i ostali" utvrdio da je sukob izmedu HVO-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine od 18. novembra 1991. do aprila 1994. bio međunarodni sukob i da se iz dokaza vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno s pripadnicima HVO-a protiv Armije RBiH, a da je Hrvatska vršila opću kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima HZHB.

VEZANI TEKST - Godišnjica raspuštanja Heliodroma u Mostaru: Bivši logoraši prvi put na obilježavanju u zgradi logora

- A 30 godina poslije "međunarodnog sukoba" mediji su objavili da se u zgradi Heliodroma, na mjestu logora i stradanja Bošnjaka, iz budžeta Republike Hrvatske sufinansira izgradnja Muzeja HVO-a... Nevjerovatno je i to da je planirano da se za ovu namjenu dio novca osigura iz budžeta Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Sve zajedno je neviđeni nastavak ponižavanja žrtava, uz višedecenijsko onemogućavanje postavljanja tabli na mjestima na kojima su 1990-ih godina bili logori za Bošnjake – naglasio je Mehmedović.

Naveo je da je inicijativa za izgradnju muzeja stradanja Bošnjaka upućena kako bi se bar djelimično ublažila civilizacijska sramota daljnjeg ponižavanja žrtava, nepoštivanje pravomoćnih presuda Medunarodnog suda u Hagu, te zlonamjemo i uporno iskrivljivanje historije.

Komentar na inicijativu smo zatražili od Predraga Kožula, predsjedavajućeg Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- U FBiH imamo evidentirana 330 logora A RBiH gdje su zatočeni Hrvati, od muzeja u Jablanici, stadiona u Bugojnu pa dalje po čitavoj Federaciji. Šta ćemo izgraditi na tim mjestima za koja Šemsudin Mehmedović dobro i iz prve ruke zna. Bolje bi bilo da svoju izbornu kampanju u SDA vodi sa manje selektivnog pamćenja i zle krvi - kazao je Kožul.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.