open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Obilježena godišnjica reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca
Autor: Anadolija
19.03.2024. u 13:15
get url
text
Obilježavanje počelo na Mostu “Suade Dilberović i Olge Sučić“
Obilježavanje počelo na Mostu “Suade Dilberović i Olge Sučić“
FOTO: Anadolija
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Mostu "Suade Dilberović i Olge Sučić" počelo je obilježavanje 28. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, a svečana akademija održana je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.
Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 28 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Jedan od najznačajnijih historijskih datuma za Općinu Novo Sarajevo i Grad Sarajevo, obilježava se prigodnim programom, uključujući polaganja cvijeća na spomen-obilježjima, revijalnom utakmicom FK Pofalićki – FK Željezničar na stadionu Grbavica, svečanom akademijom i premijerom dokumentarnog filma "Dolina ćupova", rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić.
Pred početak svečane akademije u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, načelnik općine Hasan Tanović ukazao je na značaj obilježavanja ovakvih datuma i njegovanja kulture sjećanja.
- Danas smo na terenu i obilazimo spomen-obilježja povodom reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići. Poruka je jasna i mi smo je više puta ponovili, pogotovo ovoj djeci koja su danas iz osnovnih škola došla da uveličaju ovu manifestaciju, a to je da se ne zaboravi i više nikada ne ponovi. Upravo ovu poruku važno je prenijeti na mlađe generacije - kazao je Tanović.
Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana reintegracije Aziz Pamuk također je kazao da su pripremili bogat program 28. godišnjice reintegracije i da su posebno sretni učešćem mladih.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.