open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Novi premijer Livanjskog kantona Ivan Vukadin, Čovićev HDZ izbačen iz vlasti
Nakon razrješenja Vlade Livanjskog kantona na čelu s predsjednikom Ivanom Jozić, Skupština je na vanrednoj sjednici imenovala novu vlada.
21.12.2020. u 18:13
get url
text

Dvije godine nakon Općih izbora u BiH novi predsjednik Vlade postao je Ivan Vukadin (Hrvatski nacionalni pomak) iz Tomislavgrada, a za novu vladu glasalo je 17 od 25 zastupnika.

Nova vlada izabrana je glasovima osam političkih stranaka: Hrvatskog nacionalnog pomaka, Kantonalne nezavisne liste, HDZ-a 1990, HRS-a, SDP-a BiH, SDA, Srpske liste te glasovima dva zastupnika SNSD-a koji su zbog odluke da podrže novu vladu isključeni iz stranke.

U novoj vladi dužnost ministrice nauke, obrazovanja, kulture i sporta obavljat će Gordana Nakić, profesorica razredne nastave iz Livna, ministar unutrašnjih poslova bit će Mario Lovrić, diplomirani kriminalista iz Kupresa, ministar finansija je Draško Dalić, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Livna, dok će ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva biti Božo Perić, magistar računarstva iz Livna.

Ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zašite okoliša bit će Hikmet Hodžić, diplomirani ekonomista, novi ministar rada, zdravstva, socijalne brige i prognanih bit će Momčilo Bajić, inženjer saobraćaja iz Drvara, na mjesto ministra pravosuđa i uprave imenovan je Milan Bašić, magistar prava iz Drvara, a diplomirani politolog iz Drvara Dijana Puzigaća nova je ministrica privrede. 

Prilikom predstavljanja programa rada nove vlade Vukadin je istaknuo da je pola mandata prošlo, ali da će učiniti sve da u preostale dvije godine "obavi onoliko posla koliko bi nekom trebalo za dvostruko trajanje mandata".

- Kao predsjednik Vlade i predstavnik Kluba Hrvata učinit ću sve da ovaj kanton bude primjer čitavoj BiH, pokazujući da su dogovori mogući unatoč političkim razlikama i oprečnim interesima. Tražit ću i pronaći ono što je svima zajedničko. Pregovori koji su predugo trajali pokazali su da se kompromis može naći. Kompromis je uvijek gubitak i dobitak za svaku stranu. Na kraju, birači su nas birali kako bi radili, a ne samo pregovarali - poručio je Vukadin.

Govoreći o osnovnim smjernicama programa rada nove vlade Vukadin je naveo sistemsko i odgovorno djelovanje na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa te borba za umanjenje ekonomskih i socijalnih posljedica te pandemije na društvo.

Podsjećamo, u septembru ove godine, u Tomislavgradu je službeno utemeljen Općinski odbor Hrvatskoga nacionalnog pomaka (HNP).

Osim jednoga člana, čine ga svi ostali dojučerašnji članovi OO HDZ BiH Tomislavgrad, članovi Mladeži i Zajednice žena HDZ-a BiH Tomislavgrad koji su jedinstveno stali uz isključene članove HDZ-a BiH Tomislavgrad Ivana Vukadina, Roberta Bagarića, Ante Tadića). 

Ivan Vukadin, član Predsjedništva HDZ-a BiH i načelnik općine Tomislavgrad, Robert Bagarić predsjednik Kluba Hrvata i zastupnik u Skupštini Livanjskog kantona i Ante Tadić predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH i zastupnik u Skupštini Livanjskog kantona, u aprilu ove godine, su "zbog teške povrede Statuta HDZ BiH isključeni i brisani iz evidencije članstva HDZ-a BiH".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.