open-navfaktor-logo
search
Federacija BiH
Novi direktor Skočibušić zna da je svaka vakcina dobra, ali ne zna kad će ih nabaviti
U Federaciji BiH građani su najviše zainteresirani za Pfizer vakcinu, a potom kinesku Sinopharm, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravsto.
24.06.2021. u 12:47
get url
text

On je naglasio da je svaka vakcina dobra. Rekao je da još uvijek ne znaju kada će biti isporučeno prvih 100 hiljada doza Sinopharma, od ugovorenih 500 hiljada vakcina.

VEZANI TEKST - Građani FBiH više od tri mjeseca slušaju kako vakcine dolaze, ali one nikako da stignu

- Zaključno sa 22.6. u Federaciju BiH je došlo 280.907 doza vakcina i one su došle sa više mehanizama. Prvo je COVAX mehanizam koji smo mi platili i koji povremeno dolazi. Konkretno, jučer je u distributivni centar došlo više od 8.000 doza Pfizera za koje se danas rade analize prve serije i bit će naredne sedmice distribuirane. Važno je da postoje donacije koje su svakako dobro-došle i ti podaci govore da vakcinacija ide ali ne zadovoljavajućim tempom. Što se tiče ugovora za nabavku Sputnik V mi smo zatražii od Vlade KS da se sastanemo i razgovaramo o spornim pitanjima sa stručne strane - govori Skočibušić.

Ponovio je da su problemi bili vezano za drugu dozu.

- Želimo istaknuti da je svako cjepivo dobro došlo, da svako vrijedi i treba ga koristiti. Osnovni razlog zbog kojeg smo mi stavili zabrinutost vezanu za Sputnik V jeste odgođeno cijepljenje u drugoj dozi, s obzirom da se Sputnokom V sada cijepi za 21 dan, a ugovorom je bilo propisano da se moramo obavezati da primimu drugu komponentu dva za 90 dana. O tome nema za sada dovoljno stručnih dokaza i to je bio osnovni razlog.

A što se tiče informacije o Sputniku V također je naglašeno da na sastanku direktora zavoda za javno zdrastvo u FBiH smo analizirali situaciju da naše stanovništvo najviše se odaziva na cijepljenje Pfizerom, zatim Sinopharmom. Te, da su zadravstveni profesionalci imali problema sa Sputnikom V na način da se on mora čuvati na minus 20 i kada se izvadi iz škrinje, mora se u roku dva sata aplicirati. Mi nismo ni na koji način rekli da to cjepivo ne valja, to je više nego jasno. Mi stvarno želimo komunikaciju o cjepivima zadržati na strućnom nivou, argumentima. Politika naravno ima svoj jezik i informacije - rekao je Skočibušić.

Dodaje kako je goruća tema nabavka Sinopharm vakcina.

- U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima isporučioca i proizvođača. Oni su nam kazali da rade vrlo aktivno na tome. Čim saznamo pravi informaciju obavijestit ćemo Vladu, želimo i mi da dobijemo 500.000 doza. Ali, cijeli svijet je u grčevitoj borbi za vakcine - rekao je Skočibušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.