open-navfaktor-logo
search
Pusta obećanja
Građani FBiH više od tri mjeseca slušaju kako vakcine dolaze, ali one nikako da stignu
Najave o nabavkama hiljada vakcina protiv COVID-19 iz Vlade Federacije BiH je sve što imamo od 8. marta do danas. Mijenjale su se odluke, formirale ad hoc grupe, pregovarački timovi, ali vakcina nema. Najsvježija najava premijera Fadila Novalića o nabavci 500.000 doza kineske vakcine Sinopharm je od 10. juna.
24.06.2021. u 07:54
get url
text
Federalna vlada, vakcine
get url
text

Zdravstveni radnici samo čekaju vakcine da bi krenuli sa masovnom imunizacijom, građani ne mogu da vjeruju kako nema vakcina ni za revakcinaciju.

Ali krenimo redom.

Nakon što je država, tačnije Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine zakazalo u nabavci vakcina protiv COVID-19, oslanjajući se na COVAX mehanizam, Vlada Federacije je do danas u pokušaju da nabavi vakcine. Trenutno imamo situaciju da u pojedinim kantonima, poput Sarajevskog, nema vakcina ni za revakcinaciju.

Izvještaj odmah u četvrtak!

Hronološki gledano, Vlada Federacije BiH je 8. marta na sjednici u Mostaru donijela rješenje o formiranju ad hoc tima za pregovore sa proizvođačima vakcina.

- Vlada FBiH formirala je ad hoc tim za nabavku 400.000 vakcina, koji do četvrtka (11. mart), treba da podnese izvještaj o mogućnosti nabavke te količine vakcina - rekao je tada premijer FBiH Fadil Novalić.

U ad hoc tim su izabrani Davor Pehar, tadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Sanja Čustović, Vesna Alagić, Mirsad Kacila, Sanja Škuletić-Malagić, Alma Kadić, Blaško Topalović i Svjetlana Grgić.

- Ovo je najkompetentnija grupa gdje je uključeno i Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo. U četvrtak u 10 sati ova ad hoc grupa treba da dostavi prijedlog ugovora o nabavci vakcina, cijenu dobavljača i količinu vakcina. Količina ne može biti veća od 400.000 vakcina i da cijena ne bude više od 12 miliona KM jer toliko sada imamo u budžetu - izjavio je tada Novalić.

Objasnio je da je to dovoljan broj, budući da imamo i program COVAX, koji je već uplaćen, te se ne odustaje ni od programa EU-a, koji garantira 870.000 vakcina.

"Nabavka" 350.000 doza

Zatim, 11. marta Federalna vlada na sjednici u Mostaru je zadužila bez odlaganja, Zavod za javno zdravstvo FBiH da zaključi ugovore za nabavku vakcina sa dobavljačima MGM Farm Kakanj i Krajinagroup Banja Luka. Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorima je 350.000 doza, a da količina prvog kontingenta ne bude manja od 100 hiljada doza. Ugovori nikada nisu potpisani jer se pojavilo milion problema.

Potom je Vlada FBiH 25. marta pozvala Vijeće ministara da intenzivira aktivnosti na postizanju bilateralnih dogovora za nabavku vakcina, s ciljem njihove kupovine ili pozajmice, budući da je evidentno da COVAX instrument neće zadovoljiti potrebe Federacije BiH u pogledu imunizacije stanovništva.

Zatim je Vlada FBiH formirala Pregovarački tim za nabavku vakcina protiv COVID-19 u kojem su premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavod za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Građanstvo je obaviješteno kako je Novalić u više navrata održao sastanke i razgovarao s ambasadorom NR Kine u BiH, sastao se i sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, a ostvarena je i komunikacija sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Onda, na sjednici 15. aprila Vlada FBiH traži od Zavoda za javno zdravstvo FBiH da u postupku nabavke vakcina mora imati proaktivniju ulogu.

Peharova ostavka, najave o milion vakcina

- Ovaj Zavod je zadužen da, u najkraćem roku, riješi organizaciono-tehničke, kadrovske i druge pretpostavke neophodne za uspješno i proaktivno vođenje aktivnosti na odabiru izvora nabavke, provođenja zakonskih procedura, operativno-tehnoloških pretpostavki za uvoz i distribuciju vakcina - saopćeno je iz Vlade FBiH.

Potom, negdje krajem aprila ponovo imamo najave iz Vlade FBiH kako je izgledna nabavka po 500.000 doza vakcina AstraZeneca i Sinopharm.

VEZANI TEKST - Novalić: Izgledna nabavka po 500.000 doza vakcina AstraZeneca i Sinopharm

Odgovor na proaktivniji rad Zavoda je ostavka Davora Pehara 21. maja na mjesto direktora, a na njegovo mjesto, tačnije, za vršioca dužnosti se postavlja Siniša Skočibušić.

Do ovog trenutka niti jedna najavljena doza iz Vlade FBiH nije stigla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.