open-navfaktor-logo
search
Pregovarački postupak
Nazire se dogovor o isporuci uglja za TE Tuzla, direktor RMU Banovići očekuje potpis ugovora s EPBiH
Naredne sedmice moglo bi doći do dogovora i potpisivanja ugovora s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Faktor Rasim Dostović, direktor Rudnika mrkog uglja Banovići.
14.01.2024. u 09:09
get url
text

VEZANI TEKST - Direktor RMU Banovići: Zaustavili smo isporuku uglja u TE Tuzla, problem je cijena koju je donijela Vlada FBiH

Podsjetimo, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, kada je istekao ugovor, RMU Banovići, koji je pod kontrolom Pokreta demokratske akcije (PDA), ne isporučuje ugalj Termoelektrani Tuzla. Iz EPBiH su za Faktor tada kazali da prestanak isporuke uglja nije ugrozio elektroenergetski sistem u Federaciji BiH i rad TE Tuzla. 

Elektroprivreda BiH je RMU Banovići za ovu godinu ponudila 7,80 KM po gigadžulu, a prošle godine cijena je iznosila 11,40 KM po gigadžulu za ugalj vrijednosti više od 16 hiljada gigadžula, a za ugalj niže vrijednosti cijena je bila 5,65 KM.

Dostović je umjereni optimista.

- Pregovarački postupak je u završnoj fazi, zato sam optimista. Moguće je da se ugovor potpiše već naredne sedmice, ako se dogovore svi detalji - istakao je Dostović.

Ovo ekonomsko pitanje treba gledati i kroz politički kontekst. Naime, PDA je dio vladajuće koalicije na federalnom nivou koja je uvijek pod pritiskom da li ima većinu. Zato glas njihove jedine zastupnice Elzine Pirić ima posebnu težinu i to sigurno imaju na umu njihovi federalni partneri, najprije Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.