open-navfaktor-logo
search
Deset kandidata
Naredne sedmice o popuni Ustavnog suda BiH: Kakva je veza između izbora Vukoje i formiranja Vlade HNK?
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici 21. juna izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u okviru tačke izbor i imenovanja. Biografije uspješnih kandidata kao i izvještaj Radne grupe za provođenje postupka izbora suca postavljeni su na stranici ovog doma.
15.06.2023. u 19:00
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić potvrdio da će SDP glasati za HDZ-ovog favorita Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Kako se navodi u izvještaju, svi članovi Radne grupe sudjelovali su u intervjuu sa kandidatima, a predsjednik grupe Mladen Bošković je vodio sastanak. Također, svim kandidatima su postavljena ista pitanja.

Podsjećamo, sredinom augusta prošle godine Mati Tadiću, predsjedniku i sudiji Ustavnog suda BiH, prestao je mandat zbog starosne dobi.

- Svi kandidati koji su sudjelovali na intervjuu su istaknuli da su Hrvati, navodi se u izvještaju. Radna grupa je kroz intervjue procijenila teorijsko razumijevanje i praktično znanje kandidata i njihovo prethodno iskustvo u pravnim poslovima. Također je ocjenjivala sposobnost kandidata dokazanu kroz objavljivane stručne radove, komunikativnost i poznavanje stranih jezika.

VEZANI TEKST - Izbor sudije Ustavnog suda BiH: SDA i DF traže da se Zastupničkom domu FBiH na odlučivanje pošalje lista kandidata

Intervjui su obavljeni sa 10 kandidata. Na listi uspješnih kandidata nalaze se Marin Vukoja sa 46,50 bodova, Sanela Gorušanović-Butigan sa 45 bodova, Ivo Rozić sa 43,50, Mile Lasić  43, Zvonko Mijan 40,50, Monika Mijić 39 bodova, Zdravko Lučić 39 bodova, Željka Marković-Sekulić 39, Danica Šain 38 i Mario Širić 37 bodova.

Komisija za izbor i imenovanje zastupnicima može predložiti jednog ili više kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Zastupnik Nezir Pivić (SDA) smatra da je sjednica Zastupničkog doma sazvana i organizovana samo zbog imenovanja sudije. Traži da se zastupnicima dostavi lista  kandidata na osnovu koje će glasati, a ne samo da imaju kao opciju samo jednog kandidata - HDZ-ovog Marina Vukoju.   

-  Ako ćete staviti samo jednog kandidata za kojeg možete glasati, to podrazumijeva da on jedini ispunjava potrebne uvjete što nije tačno. Svi kandidati koji su se prijavili ispunjavaju uvjete i nama Komisija za izbor i imenovanje treba ponuditi listu, a mi istu možemo ili ne moramo prihvatiti.

To je jedino logično i ispravno, sve drugo je na silu guranje i pokušaj da se izabere kadar koji je blizak HDZ-u, a što je u javnosti već poznato. Na listi ima puno kvalitetnih kandidata, a ono što nam se forsira je, čini mi se, najlošije  – ističe Pivić.

Naglašava da je izbor sudije Ustavnog suda BiH, između ostalih, još jedan uvjet HDZ-a za formiranje i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

-  Jednostavno me ne možete ubijediti nekakvim izvještajem u kojem ste bolje ocijenili sekretara Vukoju od univerzitetskog profesora ili sudije - ističe Pivić, dodajući da SDA nema svog favorita.

Kao još jedan problem naglašava činjenicu da Komisija za izbor i imenovanja ne odražava proporcionalni sastav federalnog Parlamenta. SDA, ističe, kao najveća stranka sa 26 zastupnika ima samo jednog člana u spomenutoj komisiji.

Zastupnik DF-a Mahir Mešalić ističe da su zastupnike ove stranke "izopćili" iz Radne grupe za provođenje postupka izbora suca Ustavnog suda BiH i nisu mogli utjecati na izbor.

VEZANI TEKST- Bošković: Postoje nedoumice kako završiti izbor za sudiju Ustavnog suda BiH

- Demokratska fronta uopće nije učestvovala u rangiranju i bodovanju, odnosno nas su nezakonito otklonili - kaže Mešić.

Dodaje da će podržati onog kandiata kojeg je podržavao i SDP - Sanela Gorušanović-Butigan.

- SDP je nju predlagao sve dok nije ušao u koaliciju sa HDZ-om. Štaviše, insistirao je na njoj. U međuvremenu, SDP-u je Čović izdiktirao da moraju podržati Martina Vukoju - kaže Mešić. 

Podsjetimo, odluka o imenovanju radne grupe za provođenje postupka izbora suca Ustavnog suda BiH kojeg bira Zastupnički dom FBiH, donesena je 6. juna 2022. Zadatak ove grupe bio je da utvrdi uvjete konkursa, raspiše konkurs, otvori prispjele prijave, pozove kandidate na intervju i sačini rang-listu po sposobnostima. Rang-listu dostavlja Komisija za izbor i imenovanje, upućuje konačan prijedlog Zastupničkom domu na glasanje i odlučivanje.

 Komisiji koja je provela konkursnu proceduru bili su HDZ-ov Mladen Bošković, NiP-ov Rasim Smajlović, NES-ov Irfan Durić, te dvoje eksperata iz pravosuđa – Hakija Zaimović i Božana Banduka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.