VEZANI TEKST - Izbor sudije Ustavnog suda BiH: SDA i DF traže da se Zastupničkom domu FBiH na odlučivanje pošalje lista kandidata

SDA, DF i NES traže da se u Zastupnički dom Parlamenta FBiH dostavi lista kandidata za izbor sudije Ustavnog suda BiH i da se zastupnici glasanjem odluče za jednog od njih. Protiv su toga da Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma dostavi ime jednog kandidata, prvorangiranog Vukoje, koji slovi za HDZ-ovog čovjeka. 

Posljednja sjednica Komisije naprasno je prekinuta kada se došlo do te tačke dnevnog reda. Nastavak nije zakazan. U javnosti se spekuliralo da će članovi Komisije iz SDP-a i Naše stranke ovu poziciju u Ustavnom sudu isporučiti HDZ-u time što će zajedno sa HDZ-ovcima izglasati da se Zastupničkom domu pošalje prijedlog samo jednog kandidata, prvorangiranog Vukoje. Međutim, Nikšić danas nije ostavio nikakve dileme u vezi s tim koga će SDP podržati, bez obzira na to da li će u Zastupnički dom doći lista kandidata ili samo jedno ime. 

- Ovaj (Vukoja op. a.) bar nije u rukovodstvu stranke. On je, koliko znam, sekretar u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Imao sam priliku u prethodnom mandatu sarađivati s čovjekom, smatram ga vrlo korektnim i vrlo stručnim - obrazlagao je Nikšić. 

SDP se, objašnjavao je Nikšić, u prethodnom izboru sudije Ustavnog suda ponašao na način da je glasao za prvorangiranog. 

VEZANI TEKST - Nakon SDA i DF-a i NES traži da se lista kandidata za sudiju Ustavnog suda pošalje Zastupničkom domu na odlučivanje

- Tako da i ovdje ćemo se ponašati na isti način. Naravno da članovi SDP-a u Komisiji nisu bili spremni da oni, niti je to bio naš stav, eliminišu sve kandidate, da ide samo jedan kandidat na Parlament. Ali kad dođe do toga, kad dođe do glasanja, mi ćemo se držati svog principa, ukoliko se ne desi nešto spektakularno da promijenimo tu svoju odluku, ali ne bi trebalo - kazao je Nikšić. 

Predsjednik SDP-a je stav da će glasati za čovjeka kojeg HDZ preferira pravdao time da "čovjek nije politički istaknut, nije član predsjedništva nijedne političke partije". 

- On je prvorangirani. I šta sad... - kaže Nikšić. 

Tvrdi da izbor HDZ-ovog favorita nije dio dogovora njegove stranke i HDZ-a, odnosno dio koalicionog dogovora stranaka okupljenih oko HDZ-a, što podrazumijeva SDP, NS i NiP.