open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Nakon psovki i divljanja Sanje Vulić, oglasila se udruženja sudija u FBiH i Suda BiH
Udruženje sudija Suda Bosne i Hercegovine i Udruženje sudija u Federaciji Bosne i Hercegovine uputili su saopćenje za javnost povodom, kako navode, recentnih, odnosno nedavnih javnih istupa.
08.02.2024. u 16:25
get url
text

VEZANI TEKST - Šta državni zastupnici kažu o prostačkom i primitivnom nastupu kolegice Vulić ispred Suda BiH

U saopćenju nisu naveli o kojim je konkretno istupima riječ, ali javnost je upoznata sa ispadom, psovanjem i prostačenjem Sanje Vulić, predsjedavajuće Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ispred Suda BiH, kada je održano ročište lideru SNSD-a i predsjedniku bh. entitea RS Miloradu Dodiku.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- U svjetlu recentnih događaja i dešavanja, Udruženje sudija Suda Bosne i Hercegovine i Udruženje sudija/sudaca u Federaciji BiH poziva na dostojanstvenost u javnom komuniciranju.

Rad sudova u Bosni i Hercegovini je već duže od decenije u interesu javnosti, što je jasno vidljivo iz frekventnih medijskih izvještavanja i istupa različitih komentatora i nastupa nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti. Naročito je prisutna pažnja spram sudskih postupaka u kojima su osumnjičeni ili optuženi javni funkcioneri i političari.

Udruženja su prije nekoliko godina ukazivala na negativne tendencije u javnom komuniciranju, koje nažalost nisu prekinute, već se primjećuje i stvaranje novih devijantnih trendova, koji sve više udaljavaju društvo i državu od dosezanja standarda u javnom diskursu, kakvi vladaju u Evropi, odnosno zemljama Evropske unije.

O sudovima, sudijama i sudskim postupcima u javnom prostoru standardizovan je način komuniciranja, koji se zasniva na jednostavnim principima: izražavanje riječima kojima se prije svega poštuje Sud i odsustvo svake riječi kojom se urušava dignitet Suda i sudija.

VEZANI TEKST - Radovan Višković se boji da SNSD-ovci ne odu iz Suda BiH "gluplji nego što su došli"

Naročito, personalni sastav suda ne bi trebao biti predmetom javnog komuniciranja, izuzev u zakonom predviđenim slučajevima. Ličnost sudije se mora poštovati jednako kako se treba poštovati i sam Sud u kojem radi. Na koncu, o sudskim postupcima i presudama, važno je komunicirati pridržavajući se pravila struke, a ne koristiti dijelove presuda za stvaranje pogodujećeg javnog mnijenja. Presude se osporavaju u zakonitim postupcima pred nadležnim institucijama, a ne pred općom javnosti. Navedeni principi važe za sve građane i strance pod suverenitetom jedne zemlje, a naročito se odnose na političare, koji imaju značajan javni utjecaj na formiranje javnog mnijenja. Konkretno, političari bi se trebali uzdržavati javnog istupa kojim osporavaju ili štete na bilo koji način položaju i ugledu Suda, sudija i valjanosti sudskih postupaka.

Udruženje sudija Suda Bosne i Hercegovine i Udruženje sudija/sudaca u Federaciji BiH snažno stoji uz profesionalne nosioce pravosudnih funkcija, poziva na dostojanstvenost u javnom komuniciranju, te očekuje adekvatan institucionalni tretman nedoličnog ponašanja i retorike, naročito u odnosu na osobe iz političkog života Bosne i Hercegovine - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.