open-navfaktor-logo
search
Preporuka struke
Najezda štetočina u Sarajevu: Zašto je grad pun žohara i šta bi nadležni trebali raditi?
Najezdu žohara na području Kantona Sarajevo primijetio je i vijećnik u Općini Novo Sarajevo Arslan Dučić, koji je fotografijom na društvenim mrežama prikazao koliko je alarmantna situacija. No grupa žohara na ostacima hrane, koju je on uslikao i podijelio na svom Facebook profilu, nažalost, svakodnevnica je na ulicama glavnog grada.
26.10.2022. u 15:35
get url
text

Elna Ibrahimović, direktorica Sanitacije, za Faktor je pojasnila otkud najezda ovih štetočina - prijenosnika čak 70 vrsta zaraznih bolesti!

- Žohari su prisutni tokom svih godišnjih doba. Ono što pogoduje žoharima jeste vlaga, taman prostor, no činjenica jeste da imamo u nekoj proljetnoj i ljetnoj fazi više prisustvo žohara u stambenim i zajedničkim prostorijama, podrumima, a razlog su kanalizacioni sistemi. Trebalo bi izvršiti generalno, barem jednom godišnje, ili dva puta, dezinsekciju kanalizacionog sistema kako bismo kanalizacione žohare na taj način istrijebili. Ono što sada radimo je dezinsekcija privatnih stanova, poslovnih prostora i ostalih objekata – kaže Ibrahimović.

Ističe da su žohari i glodari jedine štetočine koje preživljavaju sve uvjete, a ono što je potrebno uraditi je svesti ih na biološki minimum.

- Potrebno je da se redovno vrši dezinsekcija kanalizacionih sistema i stambenih zgrada, minimalno dva puta godišnje kako bismo ih sveli na biološki minimum s obzirom na to da su prijenosnici zaraznih bolesti. Žohari na svom oklopu nose viruse, bakterije, parazite, samim tim su prljavi i gdje su oni, tu je prljavo. Zato i radimo dezinsekciju da bismo ih uništili. No jasno je da žohare možete unijeti i u čiste prostore, zbog čega je, ponavljam, potrebna dezinsekcija. Bitno je naravno održavati higijenu, da imamo čiste deponije smeća, da se na vrijeme ispražnjavaju, da nemaju žohari i ostale štetočine mogućnost da se hrane na tako javnim površinama – pojašnjava Ibrahimović.

VEZANI TEKST - Najezda žohara u Sarajevu, vijećnik podijelio uznemirujuće fotografije

Najkritičnija područja u Sarajevu, kada su u pitanju žohari, jesu općina Stari Grad i dva naselje – Otoka i Alipašino Polje s područja Općine Novi Grad.

- Najviše ih ima u predjelu Starog Grada zbog građevinskih konstrukcija i pukotina na zgradama pa im je lakši pristup iz kanalizacionog sistema. Što se tiče sistematske deratizacije, u toku je uništavanje glodara, poljskih miševa. Trenutno se u kantonu obavlja sistematska deratizacija sa deset ekipa. Počela je 24. oktobra i trajat će do 30. novembra – dodaje Ibrahimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.