open-navfaktor-logo
search
Nakon isključenja struje
Načelnik Mujo Sofradžija dobio prijetnje nakon što je naredio deložaciju dvije firme iz kasarne u Ustikolini
Pojedinci u Bosni i Hercegovini već godinama i decenijama koriste državnu i općinsku imovinu bez ikakvih naknada. Na ovaj način se bogate i potpuno izbjegavaju obaveze prema nadležnim.
23.12.2023. u 16:51
get url
text
Mujo Sorfadžija
Mujo Sorfadžija

Posljednji primjer toga događa se u Ustikolini, gdje, kako kaže načelnik Mujo Sofradžija, dva pravna lica petnaestak godina bespravno koriste kasarnu u ovoj općini u istočnoj Bosni.

- Od kada sam izabran za načelnika nekoliko puta smo imali vijećnička pitanja i inicijative vezane za kasarnu u Ustikolini. Tek smo sada, nakon dugo vremena, uspjeli da riješimo ovaj problem. Radi se o vojnoj neperspektivnoj imovini i objektima koji imaju vrijednost i nalaze se u centru Ustikoline, ali nismo znali da li Općina Ustikolina raspolaže s njima. Četiri puta smo slali upite u Ministarsvo odbrane Bosne i Hercegovine, ali nikad nismo dobili nikakav zvaničan odgovor. Prije 20 dana sam dobio informaciju, iz nezvaničnih izvora, da je ova kasarna, kao i dvadesetak drugih, odlukom Vlade FBiH 2005. godine data na korištenje općinama – kaže Mujo Sofradžija.

Načelnik Ustikoline nije sjedio skrštenih ruku i odmah je formirao komisiju koja je izašla na teren i utvrdila stanje.

- Utvrđeno je da se u kasarni nalaze dva pravna lica koja su bespravno i nelegalno ušla u kasarnu, zaposjela prostor i kancelarije i koriste ih bez ikakve naknade. Nadležna općinska služba, nakon izlaska na teren, ustanovila je da objekte koriste ustikoljanske firme "Baša", "Bauprom" i JKP "Ušće". Ispostavilo se da nemaju nikakvih ugovora sa općinom, koja je pravno-formalno titular i da ih godinama nelegalno koriste. Još poraznije je da je kasarna imala priključak na električnu energiju, a da je potrošnju plaćala Općina Ustikolina. Odmah sam naredio da elektrodistribucija isključi električnu energiju, što je jučer i učinjeno. Nakon toga poslali smo dopis ovim firmama da napuste prostor kasarne do ponedjeljka, 25. decembra. Ako to ne urade, mi ćemo biti prisiljeni da ih deložiramo, a sve će to morati platiti pravna lica koja godinama nelegalno koriste državnu imovinu, koju je na upravljanje dobila Općina Ustikolina – nastavlja Sofradžija.

Nakon što je isključena električna energija, načelnik kaže da je počeo dobijati prijetnje.

- Čovjeku nije lako kada mu neko prijeti, a zna da je uradio pravu stvar i da želi dobrobit lokalnoj zajednici i ljudima koji su ga izabrali. Vlasnici dvije firme su smatrali da oni treba da besplatno koriste društveno i da im narod još plaća električnu energiju. To neće moći dok sam ja načelnik. Bilo je investitora koji su željeli napraviti pogone i otvoriti radna mjesta, ali smo morali da ih odbijemo. Jedan dio sredstava u budžetu za narednu godinu ćemo obezbijediti da se poprave oštećenja u kasarni, jer je trenutno stanje katastrofalno. Ima dosta oštećenja. U narednom periodu raspisat ćemo poziv za izdavanje kasarne i da sve bude regulisano u skladu sa zakonom. Naći ćemo pravna lica koja će uredno plaćati obaveze općini i budžet će se na taj način puniti. Mislim da bi od izdavanja mogli dobijati 4.000 do 5.000 KM mjesečno. To je za našu malu općinu dobar prihod i na godišnjem nivou to bi bilo između 50.000 i 60.000 KM – kaže na kraju načelnik Ustikoline.

{$galerijaFotografija}

dokument kasarna.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.