open-navfaktor-logo
search
HDZ-ova biračka svetkovina
Kako će Čović "isposlovati" neradni dan u BiH za glasače na izborima u susjednoj Hrvatskoj?
Čović je izjavio da će to biti svetkovina za njih i vjerovatno misli iskoristiti član 54. Zakona o radu FBiH koji propisuje da je poslodavac dužan radniku omogućiti četiri slobodna dana u toku godine za zadovoljavanje vjerskih ili tradicijskih potreba
Autor: A. G.-Z.
18.03.2024. u 14:57
get url
text
U dijelovima Bosne i Hercegovine moglo bi doći do situacije da većina građana uzme slobodan dan, 17. aprila, na poslu a kako bi mogli glasati na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Naime, predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je kako će srijeda, 17. april, biti neradni dan za neke u BiH "samo što će za nas biti svetkovina".
- Poruka svima koji su sumnjali da će biti moguće organizirati izborne aktivnosti 16. i 17. u našoj zemlji jer su one obično organizirane kroz školske institucije - to je bila jedina mogućnost. Sada mogu reći, bit će to neradni dani i za nas i za vas. Samo što će za nas biti svetkovina - rekao je Čović, dobivajući ovacije od članova HDZ-a.
Državni zastupnik SDA Šerif Špago izjavio je za Faktor kako je ovo dokaz da visoki političari, a posebno Čović ne poštuju ni zakone ni institucije BiH "u kojoj imamo važeće zakone o neradnim danima, o praznicima".
- Ne znam ima li taj dan neki vjerski praznik koji je vezan za ljude katoličke vjeroispovijesti.
Ohrabren svim dešavanjima, posebno podrškom Andreja Plenkovića po svim pitanjima, Čović misli u BiH uvoditi neradni dan. Mislim da je to, ako se desi, posao za nadležne organe – smatra Špago.
Za zastupnika NES-a Jasmina Emrića 17. april ne može biti neradni dan kako je najavio Čović.
Dodaje da je u FBiH preuzet Zakon o praznicima koji je važeći i koji definira praznike u FBiH i način kako se oni obilježavaju.
- Čović je izjavio da će to biti svetkovina za njih i vjerovatno misli iskoristiti član 54. Zakona o radu FBiH koji propisuje da je poslodavac dužan radniku omogućiti četiri slobodna dana u toku godine za zadovoljavanje vjerskih ili tradicijskih potreba, tako da mogu preporučiti radnicima da 17. aprila koriste tu mogućnost – kazao je Emrić.
Iako ovdje nije riječ niti o vjerskim ni o tradicijskim potrebama, pojašnjava Emrić, prema Zakonu o radu radnik ne mora navoditi razloge zbog kojih će koristiti te dane.
Za zastupnika SDA Safeta Kešu, Čovićeva najava je nečuvena. Smatra da je u pitanju nezakonita stvar.   
- Kako predsjednik jedne političke partije može najaviti neradni dan u državi. Ne vjerujem da je to uopće moguće provesti.
Ne mogu povjerovati da će nam se takva stvar dogoditi. Čović stalno šalje poruku kao da je poglavnica jednog plemena u BiH pa će on za to svoje pleme proglasiti neradni dan.
Razumijemo da su ovo političke igre, ali ovo je ipak prešlo sve granice neukusa. Čović u svom govoru nije nastupio sa pozicije člana Kolegija Doma naroda PSBiH nego sa pozicije predsjednika HDZ-a. Zato to ima ozbiljne implikacije - poručio je Kešo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.