open-navfaktor-logo
search
Trojkina politika kompromisa
Sud mora biti u Banjoj Luci: Dodik otkrio čiju podršku ima, traži i da iz RS-a bude glavni pregovarač s EU-om
Mi u RS-u odlučujemo i mi smo rekli da je to Banja Luka. "Trojka" je ostala u manjini, poslije ovog stava Nermina Nikšića, jasnog stava Dragana Čovića, stava Angeline Einhorst, koja je isto rekla da to treba biti stvar dogovora
Autor: Faktor
15.03.2024. u 16:48
get url
text
Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i predsjednik SNSD-a, kazao je danas da neće odustati da sjedište budućeg Apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine bude u Banjoj Luci.
Pitanje sjedišta ovog odjela u novom zakonu o sudu BiH jedno je od onih koje vladajuće stranke ("Trojka", HDZ i SNSD) pokušavaju dogovoriti, a ovaj zakon je jedan od evropskih uvjeta i bio je među prioritetima koje je BiH već trebala ispuniti. 
- Mi u RS-u odlučujemo i mi smo rekli da je to Banja Luka. "Trojka" (koju čini SDP, Naša stranka i NiP) je ostala u manjini, poslije ovog stava Nermina Nikšića (predsjednika SDP-a), jasnog stava Dragana Čovića (predsjednika HDZ-a), stava Angeline Einhorst koja je isto rekla da to treba biti stvar dogovora, "Trojka" ostaje da to treba biti Istočno Sarajevo. To smo mogli čuti i od američkog ambasadora koji je htio da pobije i eliminiše stav EU-a po tom pitanju. Mi ćemo ostati na tome. Jedino taj zakon ostao je da bude dorađen u tom dijelu.
I ono što je nemoguće, što žele dopisati, da će Sud BiH, ta dva odjeljenja, razmatrati imovinske sporove između BiH i netiteta. To se neće desiti. Taj stav neće ući u zakon. Nije ni predviđeno, ali se vidi šta je namjera. Jasno nam je što onda želi da se dsži u Sarajevu ili blizini Sarajeva, da će uticati strane ambasade i njihove čaršije o tome kakve će biti sudske odluke - rekao je Dodik danas nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.
Dodik je rekao i da smatra da Republici Srpskoj treba da pripadne mjesto glavnog pregovarača s Evropskom unijom.
- Ministar je Bošnjak, zamjenik je Hrvat. Zadovoljeni su svi u pregovaračkom procesu kada je riječ o Federaciji. Mi ćemo to tražiti - naveo je Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.