open-navfaktor-logo
search
Nikšić je tek statirao
Kako je Dodik lukavo iskoristio, uz asistenciju Čovića i Nobila, Ambasadu BiH u Beču za svoju propagandu
Dodik je svjesno išao da i u Austriji pokaže da priču i uvjetno rečeno napredak na putu ka Evropskoj uniji vode entiteti, a ne državne institucije
Autor: A. Dr.
15.03.2024. u 15:24
get url
text
Diplomatska akademija u Beču, u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Austriji, bila je još jedna slika i prilika kako nažalost funkcioniše naša diplomatsko-konzularna mreža u svijetu.
Ambasador BiH u Beču je Siniša Bencun, kadar je čelnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je uz predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i premijera Federacije BiH Nermina Nikšića (SDP) učestvovao na panel-diskusiji Budućnost Bosne i Hercegovine – Na putu ka Evropskoj uniji.
Odmah upada u oči da su među gostima bili samo entitetski čelnici, nije bilo članova Predsjedništva BiH ili Vijeća ministara.
Državne organe BiH predstavljao je, ako se to tako može nazvati, tek Čović, delegat u Domu naroda BiH.
Ako se već vodilo računa, a očito jeste, o nacionalnom ključu, onda je umjesto Čovića, kao predstavnika Hrvata, trebala biti, recimo, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.
Međutim, Dodik je svjesno išao na to da priču i uvjetno rečeno napredak na putu ka Evropskoj uniji vode entiteti, a ne državne institucije, pa je to trebalo prikazati i u Beču. Dodik je tako i na međunarodnoj sceni na perfidan način htio pokazati kako je BiH "sastavljena" od entiteta.   
Istina, "pretrpio" je kolateralnu štetu u vidu državnog delegata Čovića, koji je u Austriji svakako bio u ulozi šefa projekta pokušaja oživljavanja tzv. Herceg Bosne i trećeg nacionalnog poglavice, i naravno koordinisanog nastupa s Dodikom.
Tako je Čović, koga baš briga za ono malo Hrvata u RS-u, ovaj put se bavio entitetom, ali baš onako kako želi Dodik.
Čović je ustvrdio kako Apelaciono odjeljenje Suda BiH treba biti tamo gdje odredi Dodik i tačka.
Da predstava bude potpuna, pobrinulo se "pojačanje" iz Zagreba, hrvatski advokat Ante Nobilo, odnedavno dio pravnog tima optuženika Dodika. Malo o BiH, više o svom branjeniku.
- Pripremajući se za postupak nametnulo se ključno pitanje prihvatljivosti uloge Christiana Schmidta u državi koja je na EU putu. Schmidt je zaključio da je njegov glavni politički protivnik Milorad Dodik, predsjednik jednog od dva entiteta.
Schmidt je ocijenio ako ga ukloni, ostvarit će sve političke ciljeve. Kako uklanja problem - sam dopisuje Krivični zakon, određuje da je krivično djelo nepoštovanje njegovih odluka i da li se ide u zatvor ili ne - navodi Nobilo, piše RTRS.
Spominjao je Nobilo i pitanje državne imovine, (de)centralizovanu BiH..., sve ono drago Dodikovom uhu. Zato je i doveden.
Tako je skup u Beču Dodik iskoristio da, ojačan Čovićem i Nobilom, promoviše svoje političke ideje čija je osnovna premisa malo ili nimalo države BiH. Usamljeni Nikšić je, da li zarad mira u vladajućoj koaliciji ili nedostatka političke snage, tek statirao u Austriji, ponavljajući tek fraze o "radu, razgovorima, ohrabrenjima..." na Dodikovom putu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.