open-navfaktor-logo
search
Opasne igre
Iz RS-a najavljuju tužbu protiv države zbog HE Buk Bijela: Niko nema pravo Srbiji predati hidropotencijal BiH
Nervoza se uvukla u vodstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nakon što je Crna Gora nedavno zvanično saopćila da nije zainteresovana za bilo kakvo učešće u izgradnji Hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drina
Autor: A. Dr.
14.03.2024. u 19:01
get url
text
Projekat HE Buk Bijela
Projekat HE Buk Bijela
Iz Podgorice su saopćili da im je nulti prioritet sačuvati prirodni ambijent Tare. Krajem prošle godine i potencijalni kineski izvođači radova pokazali su rezervisanost prema projektu HE Buk Bijela.
Premijer RS-a Radovan Višković (SNSD) na sve to je kazao kako se tu svakako nema šta pitati Crna Gora, najavivši da će tužiti BiH zbog opstrukcija na projektu HE Buk Bijela. U međuvremenu će, najavljuju zvaničnici iz Banje Luke, izvršiti pritisak na čelnike "Trojke", svoje koalicione partnere, da konačno daju zeleno svjetlo za HE Buk Bijela. Stav HDZ-a, nema sumnje, ići će naruku čelniku RS-a Miloradu Dodiku. 
S druge strane, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) aktuelizirao je priču o projektu Srednja Drina i izgradnji nekoliko hidroelektrana, poručivši da bi to trebao biti zajednički posao BiH i Srbija.
- Moram naglasiti da projekte Srednja Drina i Gornja Drina treba gledati odvojeno. Izgradnja u dijelu projekta Srednja Drina trebala bi ići po principu pola - pola BiH i Srbija, tu je međudržavna granica, s tim da bi se od Beograda moralo zatražiti da obeštete našu državu za protekle 32 godine.
Upravo toliko vremena električna energija iz HE Bajina Bašta i HE Zvornik ide isključivo u Srbiju, a ne plaćaju za korištenje resursa i potopljeno zemljište lokalnim zajednicama na teritoriji BiH.  Razgovarati, pokušati pronaći kompromis, a ako ga ne bude, onda ići s tužbom – objašnjava za Faktor nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.
Buk Bijela je sasvim druga priča, ističe Jerlagić.
-  Ona je kompletna zamišljena na teritoriji BiH. U RS-u su bez javnog poziva dodijelili Elektroprivredi Srbije - EPS učešće od 50 posto u HE Buk Bijela, čime se narušava energetski suverenitet BiH.
Niko u BiH nema mandat da se dozvoli da EPS bude titular u HE Buk Bijela. Tu ne smiju proći  bilo kakve ucjene – naglasio je Jerlagić.
I Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer FBiH i direktor Elektroprivrede BiH, je kategoričan.
- Ne bih dozvolio da hidropotencijalom BiH ovlada bilo koja druga država, pa ni naš susjed Srbija. Tražio bih da to bude projekat BiH, koji mogu iznijeti tri elektroprivrede koje egzistiraju u državi.
Postoje i presude Ustavnog suda BiH kada je u pitanju HE Buk Bijela, znači trebaju se štititi interesi države – izjavio je Bičakčić za Faktor.
Dodao je kako se izmijenjenim projektom HE Buk Bijela i planiranim jezerom ne zadire u teritorij Crne Gore.
- Naša država koristi samo 40 posto svog hidropotencijala, i to je primjer kakvog ćete teško naći u Evropi. Ja sam otvoreno za izgradnju hidroelektrana, iako se mnoga ekološka udruženja protive tome. Međutim, šta ćemo kada proces dekarbonizacije i zatvaranja termoelektrana na čemu insistira Evropska unija bude ultimativan, hoćemo li proizvoditi struju ili ćemo je skupo uvoziti – riječi su Bičakčića.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.