open-navfaktor-logo
search
Nakon najave iz Brisela
Dodik: Za nas je EU važan jer ispunjava nacionalni cilj - svi Srbi u istom prostoru bez granica
Pozdravljam najavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da su svi izgledi da će biti odobren početak pregovora EU-a i BiH, ali bez datuma to ne znači puno, kaže Dodik
12.03.2024. u 11:29
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, oglasio se u vezi s najavama da će Evropska komisija dati preporuku da se sa otvore pristupni pregovori sa Bosnom i Hercegovinom. 
- Pozdravljam najavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da su svi izgledi da će biti odobren početak pregovora EU-a i BiH, ali bez datuma to ne znači puno.
Treba reći da je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i presudnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu. Za nas je evropski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja - život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica.
Želim posebno zahvaliti partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, kao sagovornicima koji u potpunosti razumiju činjenicu da je BiH "mala EU".
Da može funkcionisati i da ide naprijed samo kada nijedan interes nije isključen, nego uključen u jednačinu. Tada imamo pozitivan rezultat. Svako uplitanje stranaca u domaće tokove nije sabiranje naših različitosti u pozitivne procese, nego jednačina koja nas gura od zajedničkog cilja, a članstvo u EU to jeste - mišljenja je Dodik. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.